DoveIslamske teme

Dvije dove koje je Poslanik, a.s., učio. Jednu bismo svi trebali znati

DVIJE DOVE KOJE JE POSLANIK, A.S., NAJVIŠE UČIO. JEDNU BISMO TREBALI ZNATI SVI…
Dova je veliki oblik ibadeta u islamu, a Allah Svemogući nam je naredio da učimo dove. Uzvišeni kaže:“Gospodar vaš je rekao: “Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati! Oni koji iz oholosti neće da Mi se klanjaju – ući će, sigurno, u Džehennem poniženi.” (Ghaafir: 60)

Svaki musliman mora da zna vrijednost učenja dove i treba da traži pomoć od Allaha Svemogućeg u vrijeme blagostanja i teškoće. U sunnetu se navodi više oblika učenja dove a ovdje ćemo spomenuti dvije dove koje poslanik Muhammed, a.s., često učio.Prva dova: Enes, r.a., kaže da je dova koju je Poslanik, a.s., najviše učio bila:

اللهم ربنا آتنا في الدنيا حسنة, وفي الآخرة حسنة, وقنا عذاب النار

“Allahumme atina fid-dunja haseneten, ve fil-ahirati haseneten, ve kina ‘azab-e-nnar.” Allahu, Gospodaru naš! Daj nam na ovome svijetu dobro a i na buduće svijetu dobro i sačuvaj nas od vatre.Druga dova: Šehr bin Hevshab je rekao: Rekao sam Ummi Selemi, r.a: “Majko vjernika! Koju je dovu Allahov Poslanik, a.s., najčešće učio dok je boravio u tvome društvu? Rekla je: “Najčešće je učio dovu:

يا مقلب القلوب ثبت قلبي على دينك

“Jā Mukallibel-kulūb, sebbit kalbī` alā dīnik”Allahu moj Ti koji okreces ljudska srca ucvrsti moje srce u tvojoj vjeri (Tirmizi)Trebamo učiti ove dvije dove što više baš onako kako je to i sam Poslanik, a.s., običavao da čini. Također smo dužni to prenosimo drugima i podstičemo ih da više čitaju o tome koliko je dova važna za svakog muslimana u životu na ovom i budućem svijetu.

Autor: Hussin Ahmed Abdul-Kader Izvor: Islamway.net

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Related Articles

Back to top button