Islamske teme

Dvije stvari zbog kojih će najviše ljudi biti bačeno u Džehennem

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan: “Šta će ljude najviše uvesti u Vatru?” “Jezik i spolni organ”, odgovori Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. (Ovaj hadis bilježi imam Tirmizi, a vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani

Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “jezik”, jasno ukazuju na to koliko je u životu važno da čovjek vodi računa o svom jeziku. Samo jedna izgovorena riječ može biti razlogom da čovjek zasluži Allahovu srdžbu, a isto tako i Allahovu milost. Mnogo je grijeha koji se mogu počiniti jezikom, a koji su, nažalost, postali naša svakodnevnica: psovka, uvreda, potvore, laž, ogovaranje, prenošenje tuđih riječi – nemimet, samo su neki od grijeha kojih se čovjek treba čuvati, a koji se mogu počiniti jezikom.

Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “spolni organ”, jasno ukazju na opasnost nekontroliranja strasti i nečuvanja spolnog organa od onoga što je zabranjeno, a što u prvom redu obuhvata bludničenje. Stoga se u Kur’anu na više mjesta iskreni vjernici opisu svojstvom “oni koji čuvaju svoja stidna mjesta” podstičući ih da čuvaju spolne organe od onoga što je zabranjeno.

Iz teksta: “Šta najviše vodi u Džennet, a šta u Vatru?” – dr Elvedin Pezić

Izvor:n-um.com

Related Articles

Back to top button