Vijesti

ERDOGAN IZRAZIO SAUČEŠĆE HANIYEHU: IZRAEL ĆE ODGOVARATI ZA ZLOČINE

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je saučešće šefu političkog biroa Hamasa Ismailu Haniyehu, kojem su tri sina ubijena u izraelskom napadu u Gazi.

U saopćenju Direkcije za komunikacije Turske navodi se da su Erdogan i Haniyeh razgovarali telefonom.

Erdogan je izrazio saučešće Haniyehu čija su tri sina i nekoliko unučadi ranije danas ubijeni u napadu izraelske vojske na vozilo u pokretu u izbjegličkom kampu Al-Shati na zapadu grada Gaze.

Turski predsjednik je kazao da će Izrael sigurno odgovarati za zločine protiv čovječnosti koje je počinio.

Tri sina i dvoje unučadi šefa Političkog biroa Hamasa Ismaila Haniyeha ubijeni su u izraelskom napadu na vozilo u pokretu u izbjegličkom kampu Al-Shati na zapadu grada Gaze.

Prema riječima očevidaca, izraelska vojska je pogodila vozilo u kojem se nalazilo mnogo članova porodice Ismaila Haniyeha, koji su išli da zajedno obilježe Ramazanski bajram sa ljudima iz izbjegličkog kampa Al-Shati.

Ljekarski izvori su potvrdili da su Haniyehovi sinovi Hazim, Emir i Muhammed i njegovi unuci također ubijeni u napadu, dodajući da ima i povrijeđenih.

U saopćenju Ureda za medije vlade u Gazi navodi se da je izraelska vojska izvršila masakr nad porodicom Ismaila Haniyeha, bombardirajući prvog dana Ramazanskog bajrama automobil u kojem su bila njegova djeca i unučad.

U masakru je ubijeno pet osoba, a mnogo je i povrijeđenih – navodi se.
U saopćenju je istaknuto da je izraelska vojska izvršila masakr dok je porodica Haniyeh krenula da posjeti rodbinu i komšije povodom Ramazanskog bajrama.

Ovaj napad je nastavak kontinuiranih zločina okupatora nad civilima, djecom i ženama, uprkos Ramazanskom bajramu.
U saopćenju se navodi da je više od 125 ljudi ubijeno u izraelskim napadima u posljednja 24 sata.

(Anadolija)
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button