Vijesti

GRADAČAC: PROUČENA HAFISKA DOVA SAMIR-EF. MEHIĆU, STOTOM HAFIZU BEHRAM-BEGOVE MEDRESE

U Zelinji Donjoj, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Gradačac, danas je proučena hafiska dova stotom hafizu Behram-begove medrese Samir-ef. Mehiću, imamu džemata Bukvare.

Svečanosti su, pored porodice, rodbine i džematlija, prusustvovali muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, predsjednik i glavni imam MIZ Gradačac Haso Omerović i Nusret-ef. Kujraković, glavni imami, imami, hafizi i direktori institucija.

Njegov muhaffiz je bio hafiz Mirnes-ef. Spahić, profesor Kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Hafiz Samir-ef. Mehić je 42 hafiz kojeg je izveo hafiz Spahić, a stoti kojeg je iznjedrila Behram-begova medresa.

Prenoseći čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića novom hafizu, muftija tuzlanski Fazlović je kazao da su “hafiske dove uvijek veličanstven trenutak i, hvala Dragom Bogu, da nisu rijedak”.

Česte su hafiske dove u našoj domovini i našoj Islamskoj zajednici. Ovo je veliki kontinuitet u našem narodu, stoljećima naš narod ima svoj ures, svoj ešraf u hafizima. Nije svako vrijeme bilo jednako plodno, prolazili smo kroz mnogobrojne kušnje, bili osporavani i usporavani u svom hodu, ali vrijeme u kojem živimo, posljednja desetljeća su plodna kao kada Allah dadne najrodniju kišu. Svake godine imamo veliki broj novih hafiza – istakao je muftija Fazlović.
Muftija je, pored čestitki novom hafizu čestitao i njegovom muhaffizu hafizu Mirnes-ef. Spahiću te istakao ulogu Zajednice, ali i pojedinaca u Zajednici.

Mi danas imamo naše institucije i to je važno. Institucije Islamske zajednice su odlične, dobro razvijene i dobro organizirane institucije. Imamo naše medrese, one su jedno posebno ishodište naše duhovnosti. Samo u jednoj medresi u posljednjih 30 godina pored svih drugih aktivnosti je promovisano stotinu hafiza. Allah, dž.š., je poslao Mirnes-ef. Spahića među nas i njegova uloga je izuzetno važna – kazao je muftija Fazlović.
Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Gradačac Nusret-ef. Kujraković koji je iskazao zadovoljstvo što na području Gradačca imaju dobar broj hafiza.

To predstavlja nešto što je svakako od koristi našoj široj zajednici. Ono što je još važnije od svega toga jeste da mi, pored toga što trebamo Kur’an pamtiti, moramo po njemu raditi, podučavati druge, o njemu razmišljati da bi on bio naš vodič, naša opomena, da bi bio naš lijek – kazao je glavni imam Kujraković.
Poseban poklon hafizu Samiru-ef. Mehiću jeste umra koju mu je poklonila 274. generacija Behram-begove medrese.

Hafiz Samir-ef. Spahić je rođen u Gradačcu 1981. godine. Osnovnu školu i mekteb je završio u Zelinji Donjoj. Behram-begovu medresu u Tuzli je završio 2001. godine, a 2013 završava Fakultet islamskih nauka. Od 2015. godine obnaša dužnost imama u džematu Bukvare u Gradačcu. Hifz je počeo učiti 2007. godine, a uspješno ga je položio pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u periodu u martu 2024. godine.

(MINA)
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button