Zanimljivosti

Hidžab pomaže u izgradnji pozitivne slike o sebi

Britanske muslimanke koje praktikuju nošenje hidžaba (islamski način pokrivanja glave i tijela) generalno imaju pozitivniju sliku o vlastitom izgledu, te su manje podložne porukama medija o idealu ljepote, rezultati su naučne studije objavljene u British Journal of Psychology , u 2014 godini. Također, ispitanice koje su uzele učešće u istraživanju navele su da im je vanjski izgled manje važan, nego onima koje ne nose hidžab.

Neka od ranijih istraživanja na istu temu dala su dvosmislene rezultate, te je ovaj put studija proširena na veći uzorak ispitanica, tačnije njih 587. Putem baterije testova odgovarale su na pitanja vezana za nošenje hidžaba, sliku o sebi i svome tijelu, vlastitim stavovima prema medijima i idealima ljepote, te važnosti vanjskog izgleda i religioznosti. Od kompletnog uzorka, 218 ispitanica nisu nosile hidžab, dok njih 369 jeste. Konačni rezultati ukazali su da žene koje su svoju religioznost ispoljavale i putem nošenja hidžaba imaju pozitivniju sliku o sebi i svome izgledu, mada im on sam po sebi nije od prioritetnog značaja. Također, pokazale su se manje podložnima medijskim porukama vezanim za standarde ljepote koji vladaju u društvu.

Autori navode da se dobiveni rezultati mogu razmatrati u okvirima protektivne uloge hidžaba u životu muslimanki.

„Mada ne možemo zaključivati da će nošenje hidžaba muslimanke učiniti u potpunosti imunim na razvijanje negativne slike o sebi i svome tijelu, ipak naši rezultati zaista ukazuju na to da hidžab pomaže ženama da budu manje podložne obavezujućim idealima ljepote koji vladaju u društvu i nameću se ženskoj populaciji“ , kaže dr. Viren Swami, vodeći autor studije u okviru British Journal of Psychology.

Pripremila: Jasna Subašić, dipl. psihologinja

Izvor : ScienceDaily.com

Psiholog.ba

Related Articles

Back to top button