Vijesti

IMAM IZ BIH IZAZVAO ODUŠEVLJENJE U MEDINI: U BOSANSKOJ NARODNOJ NOŠNJI DOŠAO U POSLANIKOVU DŽAMIJU

Prozorski imam Nihad ef. Ahmetović, koji ovih dana boravi u Saudijskoj Arabiji, privukao je pažnju vjernika iz različitih dijelova svijeta kada se u Poslanikovoj džamiji pojavio odjeven u bosansku narodnu nošnju.

Ahmetović, imam s područja Medžlisa IZ Prozor, otputovao je ovih dana u Saudijsku Arabiju gdje će obaviti umru, islamsko hodočašće u Meku, najsvetiji grad za muslimane. Iako slična petoj islamskoj dužnosti, umra se, za razliku od hadža, obavlja u bilo koje doba godine.

Prije putovanja u Meku, Ahmetović je stigao u Medinu, grad u kojem se nalazi džamija i mezar posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, piše Anadolija.

Svi koji dođu u Medinu i Meku imaju svoju tradicionalnu nošnju. Večeras sam akšam-namaz klanjao u bosanskoj narodnoj nošnji te bio najponosniji Bošnjak, posebno jer su mnogi željeli da se uslikaju sa mnom, a ja sam ponosno govorio da sam iz Bosne i Hercegovine – poručio je Ahmetović.

Kako vjerinci koji dolaze u svete gradove imaju običaj oblačiti narodne nošnje podneblja iz kojih dolaze, to je odlučio uraditi i efendija Ahmetović, pa se u na akšam-namazu u Poslanikovoj džamiji pojavio obučen u bosansku narodnu nošnju, što je izazvalo oduševljenje vjernika iz različitih dijelova svijeta, koji su željeli zabilježiti zajedničku fotografiju.

(E.F./AA)
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button