Islamske teme

Islamska rješenja za depresiju

Svako ponaosob ima svoju vjeru, i niko ne nosi teret briga i teškoća teži nego li može podnijeti. Na ovom smo svijetu da okusimo ljepotu života, koja uključuje i probleme i tugu koju moramo osjetiti i zbog njih osaburati, kako bismo povećali svoju vjeru ljudskost.

Međutim, u datim trenucima insan, uzburkan problemima i poteškoćama, se može naći u iskušenju, može se javiti tuga ili depresija.

Tuga i depresija

Postoji razlika između termina tuga i depresija. Tuga je uobičajna ljudska emocija koju, u većoj ili manjoj mjeri, osjeti svaki čovjek u različitim fazama svog života. Božiji poslanici su također iskusili tugu u svojim dunjalučkim životima, ali ta tuga nije u njima izazvala beznađe, niti pasivnost, nego još jaču želju za ispunjenjem poslaničke misije. Oni su prošli kroz period tuge, ne depresije.

Depresiju karakteriše gubitak nade, samopoštovanja, smisla u životu, te osjećaj tuge bez mogućnosti objašnjenja razloga takve tmurnosti u životu. Rezultat depresije je nemogućnost osobe da radi ono što želi, zbog osjećaja gubitka slobode i kontrole nad životom.

Kur’an nas uči da Allah, dž.š., nikad neće opteretiti čovjeka iznad njegovih mogućnosti, te da nakon svake poteškoće dolazi olakšanje. Poteškoće, zadaci, problemi su sastavni dio života.

Međutim, ništa ne traje zauvijek i ništa ne ostaje isto. Kakva god iskušenja život donese, uvijek će donijeti i olakšanje. Patnja produbljuje ljudskost, humanost. Kada osoba proživi težak period u svom životu, počinje sebi postavljati osnovna životna pitanja: Ko sam ja? Koja je svrha života? Na taj način, osoba mentalno i emocionalno sazrijeva.

Depresija prvenstveno nastupa zbog gubitka nade i motivacije; osjećaja koje ne možemo kontrolisati. Prvi korak jeste da prihvatimo da nemamo kontrolu nad situacijom, ali se možemo obratiti Onome koji sve kontroliše. Otvorite svoje srce Allahu, dž.š., tako ćete se umiriti. Drugi korak, preduzeti akciju u skladu sa situacijom. Život je sačinjen od izbora.

Čovjek treba da unaprjeđuje ono što zna raditi, da donosi ispravne odluke i da odredi smjer svog života. Većina promjena se dešava spontano, što znači da ako nemamo kontrolu nad situacijom danas, doći će vrijeme kada ćemo imati.

Također, jedan od glavnih uzroka depresije jesu prevelika i nerealna očekivanja. Očekivanja treba da budu u skladu sa sposobnostima, a očekivanja od drugih treba smanjiti, kako se ne bi izložili negativnim osjećanjima, kao što su razočarenje, izdaja, odbacivanje, koji vode gubitku samopouzdanja i depresiji.

Vjera je najveći lijek. Nikakve tablete, terapije, metode se ne mogu uporediti sa snažnim imanom. Vjera može dati čovjeku osjećaj podrške, sposobnost da vidi pozitivnu stranu neke negativne situacije. Ako smo svjesni da postoji Allah, dž.š., koji sve daje, onda smo svjesni da i ono kroz što prolazimo je od Njega i da je to dobro za nas, iako to u datom momentu ne shvatamo. To nas vremenom dovodi do razumijevanja stvarnih ciljeva i istinskih vrijednosti, pri čemu se razvija zahvalnost za sav blagoslov kojim je Uzvišeni nagradio.

Islam nas uči da je ovaj svijet i problemi prolazni

Islam nudi rješenja u prevladavanju depresije, budeći pozitivne manire. Svaki novi dan je prilika za uvažavanje i zahvanost, i prilika da krenemo putem promjena. Stoga, preporučuje se:

 Određivanje cilja u životu. Islam nas uči da je ovaj svijet prolazan, kao i svi problemi, te da svoju pažnju trebamo usmjeriti na budući, vječni svijet,
 Okruživanje pozitivnim ljudima koji nas vole i podržavaju,
 Zahvalnost za sve blagodati kojima smo obdareni,
 Shvatanje svrhe i vrijednosti života i svega kroz što prolazimo,
 Nada u Allahovu, dž.š., milost,
 Vježba i pravilna ishrana,
 Redovan san,
 Čitanje i pisanje,
 Boravak u prirodi,
 Upućivanje dove Uzvišenom Allahu.

Bezuslovno tražimo uputu od Gospodara, pri tome vjerujući da nas On voli toliko da će nakon teškoće uslijediti nagrada koju zaslužujemo.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Izvor:akos.ba

Related Articles

Back to top button