Vijesti

Ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH: Dr. Štulanović oslobođen optužbe da je povrijedio ugled RS nazivajući je “genocidnom”

Okružni sud Banjaluka oslobodio je danas Muharem-ef. Štulanovića, profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teologa i imama, optužbi za krivično djelo “Povreda ugleda RS i njenih naroda” koje mu se stavljalo na teret, potvrdio je za Preporod.info nakon današnje glavne rasprave Duško Tomić, Štulanovićev advokat.

Štulanović je u januaru prošle godine tokom džuma namaza održao govor u kojem je RS nazvao “genocidnom tvorevinom”.

Zbog tih izjava, optužnicu protiv njega je podiglo Republičko javno tužilaštvo RS, Posebno odjeljenja za suzbijanje korupcije organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Štulanović se teretio za povredu ugleda entiteta RS i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika RS.

Međutim, 18. januara ove godine održana je plenarna sjednica Ustavnog suda BiH, koji je utvrdio da član 280a. Krivičnog zakonika RS nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

– Nakon potvrđivanja optužnice donesena je odluka Ustavnog suda BiH i ovo djelo je 7. februara dekriminisano. Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne, Sud je zaključio da je ovo djelo dekriminisano – kazao je danas sudija Okružnog suda Banja Luka Siniša Marković.
Izvor:saff.ba

Related Articles

Back to top button