Zdravlje

Istraživanja o energetskim pićima: Može li konzumiranje izazvati srčani udar

Preporučeni maksimalni unos kofeina je 100 mg dnevno za adolescente i 400 mg za odrasle, ali neka energetska pića prelaze tu granicu
Energetska pića su u današnjem vremenu doživjela pravu eksploziju popularnosti, a posebno među mlađom populacijom. Reklame tih istih pića uvijek ističu kako ispijanjem tih “magičnih” napitaka možete pojačati fizičku ili mentalnu efikasnost, ipak nose puno zdravstvenih rizika sa sobom.

Trovanje kofeinom
Prekomjerni unos povezan je s kardiovaskularnim problemima poput povišenog krvnog pritiska, srčanih bolesti i srčanih udara.

Posljednjih godina se bilježi porast broja hitnih posjeta zbog pretjerane konzumacije energetskih pića, što se povezuje s ozbiljnim kardiovaskularnim komplikacijama, uključujući srčane udare. Ova pića često sadrže visoke razine kofeina, šećera i stimulansa poput guarane, taurina, karnitina i ginsenga.

Preporučeni maksimalni unos kofeina je 100 mg dnevno za adolescente i 400 mg za odrasle, ali neka energetska pića prelaze tu granicu, što dovodi do trovanja kofeinom.

Dok je umjerena konzumacija kofeina općenito sigurna, visoke razine mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Sastojci poput taurina i ginsenga također mogu uzrokovati zdravstvene probleme u velikim količinama, posebno u kombinaciji s kofeinom. Mnoga energetska pića sadrže prekomjerne količine ovih sastojaka, ponekad više od deset puta više od preporučenog dnevnog unosa taurina.

Kardiovaskularni problemi
Pregled iz 2017. pokazao je da pretjerana konzumacija energetskih pića može dovesti do kardiovaskularnih problema kao što su aritmije, srčani zastoj i infarkt miokarda, posebno u kombinaciji s alkoholom ili drugim stimulansima.

Međutim, nema dovoljno dokaza za utvrđivanje izravne uzročno-posljedične veze između energetskih pića i zatajenja srca, što zahtijeva daljnja istraživanja njihove sigurnosti i kombiniranih efekata njihovih sastojaka.

Pretjerana konzumacija energetskih napitaka može štetiti srcu na različite načine, potencijalno dovodeći do nekoliko kardiovaskularnih problema.

Fibrilacija atrija
Ova uobičajena vrsta srčane aritmije može uzrokovati ubrzane otkucaje srca ili otežano disanje i vodeći je uzrok moždanog udara.

Visoki pritisak
Energetska pića mogu povećati krvni pritisak, potencijalno uzrokujući zdravstvene probleme kod osoba s hipertenzijom.

Aritmije
Problemi s električnim sistemom srca mogu uzrokovati aritmije, što dovodi do abnormalno sporih ili brzih otkucaja srca.

Akutna konzumacija energetskih pića može poremetiti električni sustav srca, povećavajući broj otkucaja srca u mirovanju, što je zabrinjavajuće za osobe s dijabetesom, visokim BMI-om ili porodičnom historijom kardiovaskularnih bolesti.

Zatajenje srca
Ovo stanje nastaje kada srce ne može pumpati dovoljno krvi da zadovolji potrebe tijela.

Izvještaji o slučajevima iz 2021. dokumentirali su mlade muškarce kod kojih se razvija zatajenje srca i bubrega nakon prekomjerne konzumacije energetskih napitaka, sa značajnim poboljšanjem zabilježenim nakon prestanka i liječenja.

Konzumacija šećera
Visok unos šećera iz energetskih pića može dovesti do debljanja, dijabetesa tipa 2 i drugih ozbiljnih stanja.

Utvrđeno je da visoka konzumacija pića zaslađenih šećerom povećava rizik od krvnog pritiska i hipertenzije kod djece i adolescenata. Međutim, nisu sva energetska pića bogata šećerom, neki koriste zamjene za šećer.

Simptomi srčanog udara
Srčani udar može se manifestirati simptomima kao što su bol ili nelagoda u prsima, slabost, ošamućenost, hladan znoj, bol u vilici, vratu ili leđima, bol u jednoj ili obje ruke ili ramena i nedostatak zraka.

Drugi mogući simptomi uključuju neobičan umor, mučninu ili povraćanje. Hitna liječnička pomoć ključna je za smanjenje oštećenja srčanog mišića.

Broj pića
Ne postoji konsenzus o tačnom broju energetskih napitaka koji mogu izazvati srčani udar, budući da to ovisi o različitim faktorima kao što su sastojci, dob, postojeća medicinska stanja i historija zdravlja.

Dok jedno energetsko piće vjerojatno neće uzrokovati zdravstvene probleme, pretjerana konzumacija može potencijalno dovesti do kardiovaskularnih problema, posebno u kombinaciji s drugim stimulansima ili alkoholom.

Iako izvješća o slučajevima povezuju konzumaciju energetskih pića s kardiovaskularnim problemima poput aritmija i srčanih udara, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razumjela njihova sigurnost i efekti njihovih sastojaka,piše Avaz

Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button