Islamske teme

Iz Poslanikove a.s. medicine: Kad, kako i koliko je najbolje piti vodu?

Među uputama Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u vezi s pijenjem vode jeste i to da je on uvijek pio vodu s predasima, a nikada nije pio svu količinu vode odjednom (bez predaha, naiskap) . Pijenje naiskap znači piti vodu zajedno sa zrakom, a ulazak zraka u želudac uzrokuje bolove i nadutost stomaka, otežava rad želuca što uzrokuje smetnje u probavi hrane
Pišu: Dr. Abdulbasit Muhammed Es-Sejjid

VODA

Tokom i prije jela ne pije se voda (navest ćemo hadis o pijenju vode tokom jela) ili (ako se već pije) treba se popiti polovina količine vode koju smo navikli piti; to je dobro za bolju probavu hrane, a i otklanjaju se smetnje disajnim organima, uzrokovane hladnoćom vode, posebno nakon vrele hrane, kolača, dok jedemo voće ili tokom intimnog odnosa. Ne treba se miješati voda iz bunara i rijeke. Voda se ne pije u jednom dahu, jer to može dovesti do oboljenja jetre.

Među uputama Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u vezi s pijenjem vode jeste i to da je on uvijek pio vodu s predasima, a nikada nije pio svu količinu vode odjednom (bez predaha, naiskap) . Pijenje naiskap znači piti vodu zajedno sa zrakom, a ulazak zraka u želudac uzrokuje bolove i nadutost stomaka, otežava rad želuca što uzrokuje smetnje u probavi hrane. Što se tiče pijenja vode s predasima, tokom njega treba namjestiti usne samo za prolaz vode, jer to sprečava ulazak zraka u želudac. Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je pio s tri predaha i predahnuo bi (između ovih prekidanja pijenja) izvan posude, a nikako u nju. Dakle treba piti vodu s predasima, ali bez disanja ili puhanja u posudu iz koje se pije za vrijeme predaha ili tokom samog pijenja. Disanje u posudu tokom pijenja može imati ozbiljne posljedice, jer voda može ući u disajne organe i uzrokovati gušenje.

Prenosi se od Enesa, r. a., da bi Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, tri puta predahnuo tokom pijenja i u vezi s tim je rekao: ‘To najljepše, najčistije i najzdravije. ”

Enes, r. a., je rekao: “Tokom pijenja predahnem tri puta.” (Bilježe Buhari i Muslim) Ebu-Nu’ajm prenosi da bi Alejhisselam, kada bi pio, prekidao pijenje tri puta: izgovorio bi Allahovo ime kada bi počinjao, a zahvalio bi Mu se kada bi prekinuo s pijenjem. (Bilježe Sujuti i Taberani)

Prenosi se da je Alejhisselam redovno koristio misvak i pio s predasima. (Bilježe Hejsemi i Taberani)
Pod “predasima” se podrazumijeva prekidanje pijenja tri puta i disanje izvan posude. Što se tiče zabrane da se diše (puše) u posudu, time se želi naglasiti da je on, sallallahu ‘alejhi ve sellem, pio, a disao bi izvan posude, jer iz usta može nešto upasti u piće i tako onečistiti posudu. Dakle, nema ništa kontradiktorno između disanja i zabrane.
Što se tiče prekidanja pijenja, to je veliko dobro (korist), jer nas velika potreba za vodom zbog silne žeđi navodi da pijemo veliku količinu, a nije zdravo popiti koliko možemo odjednom zbog zagrijanog tijela, nego je bolje prekidati pijenje.
Što se tiče koristi predaha, to podrazumijeva upuštanje zraka u disajne puteve i pluća. Ako se diše tokom pijenja, izvjesna količina vode će otići u disajne organe što će dovesti do zagušenja. Ovo se neće desiti ako osoba koja pije predahne. Pijenje se prekida tri puta, čime se slijedi običaj (sunnet) Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Ono je najbolje zato što je bolje od pijenja naiskap, čistije jer je čisto od bolesti i zdravo i najzdravije, tj . najlakše, jer ne smeta hrani (probavi) . Ovo su samo neki djelići mudrosti, neke teorijske činjenice koje govore o korisnosti ovakvog pijenja, a koje se ne vide na prvi pogled. Njih potvrđuju i prijašnji i kasniji učeni ljudi (mudraci) , pa neka je trajni, beskrajni selam i salavat na Vjerovjesnika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, lijepog i čistog.

Enes, r. a., je rekao: “Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve seilem, je zabranio da se pije stojeći.” (Bilježi Muslim)
Hatabi, r. a., je rekao: “Ova zabrana je lijepa i pristojna.” Omer i Osman, r. a., su dozvoljavali da se pije stojeći, kao i većina islamskih učenjaka, jer je i Alejhisselam pio stojeći. (Predanje o tome bilježe Buhari i Muslim) Neki to smatraju pokuđenim.

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je zabranio da se pije s grlića posude, tj. da se zabaci glava i tako pije. (Bilježe Buhari, Muslim i Ibn-Madže)
Ibn-Abbas, r. a., je rekao: “Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je zabranio da se pije s grlića posude.” (Bilježe Buhari, Muslim i lbn-Madže)
Loša strana pijenja s grlića posude je u tome što osoba ne vidi šta dolazi iz posude, jer u vodi može biti trun ili nešto slično što može otići osobi u grlo.
Ibn-Madže bilježi da je Ibn-Abbas, r. a., rekao: “Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je imao čašu od stakla iz koje je pio .” (Bilježi Ibn-Madže)
El-Muveffik Abdul-Latif je rekao: “Može se piti iz staklenih posuda, što preferiraju Indijci, čiji kraljevi piju iz njih i daju im prednost u odnosu na zlatne i kristalne posude, jer one bolje propuštaju svjetlost, lahko se operu i u njima se vidi sve što je štetno. Ovo je najljepši običaj kojeg su imali indijski vladari.”

Pijenje vode

U životu čovjeka voda zauzima središnje mjesto između hrane koju on jede i oksigena kojeg udiše, a koji je važniji od hrane. Voda je od manje važnosti za život od oksigena. Ona pomaže krvi da prenosi hranu, pomaže želudačnim sokovima, poboljšava unutrašnje lučenje i djeluje kao rastvarač hrane. Poznato je da je uzimanje velike količine vode za vrijeme sna veoma štetno, jer ona razblažuje želudačne sokove tako da se hrana neće probaviti, a utječe i na kretanje hrane u crijevima. Isti je slučaj i sa uzimanjem hladne vode tokom jela za vrijeme vrelih dana. To je štetna navika za organizam . Ima veliki utjecaj na probavu i prije ili kasnije će se loše odraziti na nju. Hladna voda razblažuje želudačnu kiselinu što uzrokuje upale sluznice želuca.

Nije nam potrebno da u organizam unosimo toliko vode pijenjem. Povrće i voće sadrži 7o-8o% vode u sebi. Treba smanjiti količinu vode koju pijemo nakon večere na manju mjeru, posebno kod djece i osoba koje zalaze u godine.

Preuzeto iz knjige: “Ishrana Poslanika Muhammeda, alejhis-selam”, Izdavač: Ilum 2009. 326. str.

Izvor:akos.ba

Related Articles

Back to top button