Islamske teme

Izazovi plaže i mora

Savremeni čovjek iz dana u dan sve je više opsjednut raznim trendovima u pogledu odijevanja, ponašanja…, što je posebno izraženo u vjerničkoj populaciji. Jedan od tih trendova, kojima se, nažalost, odaju i vjernici, jeste odlazak na plaže i mora. Danas je trend otići na more, razgolititi se i gledati razgolićene. Naravno, to se radi porodično kako bi i djeca odrastala uvjerena da je to sasvim prirodno i na to se navikavala. Prvi Iblisov prioritet bio je, a kako izgleda i ostao, navesti ljude da otkriju svoja stidna mjesta. Kazujući o tome kako je Iblis pokušavao Adema i njegovu ženu Havu navesti na grijeh, Svevišnji Allah otkriva nam da je Iblisov cilj ustvari bio otkriti im stidna mjesta: “I šejtan im poče bajati da bi im otkrio stidna mjesta njihova, koja su im skrivena bila” (El-A’raf, 20). Koliko je Iblis uspio u svojoj namjeri danas, sami procijenite.

Otkrivanjem stidnih mjesta čovjek ostaje bez stida, čime se ustvari ruše zidine imanske tvrđave i padaju sve barijere na putu šejtana do ljudskog srca. A posljedica je kobna. Posljedica je gubitak Dženneta. Na to nas Svevišnji Allah jasno upozorava: “O sinovi Ademovi, neka vas nikako ne zavede šejtan kao što je roditelje vaše iz Dženneta izveo, skinuvši s njih odjeću njihovu da bi im stidna mjesta njihova pokazao!” (El-A’raf, 27). Za ne povjerovati je kako Iblis uspijeva tolike ljude navesti na tako lošu trampu – da mjesto na plaži plaćaju mjestom u Džennetu.

Vjernik u Allaha uzdiže se iznad negativnih trendova moralno izopačene okoline. Vjernikov vodič je Kur’an, a uzor mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Trendovi će biti i proći, a naša djela će ostati i njima ćemo se na Sudnjem danu ponositi ili ćemo zbog njih biti nesretni. Kako li će se samo na Sudnjem danu ponositi muslimani koji za sebe budu mogli reći da nisu pratili današnje trendove!

dr Hakija Kanurić

Izvor:n-um.com

Related Articles

Back to top button