Zanimljivosti

IZBACITE IZ KUĆE OVE BILJKE AKO IMATE ALERGIJE

Stručnjaci otkrivaju koje sobne biljke mogu izazvati simptome alergije te osobe koje koje su sklone alergijama na pelud i plijesan trebaju ih izbaciti iz svog doma.

Proljeće je sve tu, a to znači da stiže i sezona alergije na pelud. Ako uz to dodamo i alergiju na prašinu, grinje, vlagu i još mnogo toga sličnog, jasno je da treba biti na oprezu.

Ako osjetite simptome alergije – curenje iz nosa, svrbež u očima, začepljen nos ili kašalj, postoji i šansa da opasnost dolazi iz vaše kuće – od sobnih biljaka.

Prema kompaniji za lijekove za alergije Flonase, poznato je da četiri sobne biljke “otežavaju disanje ako imate određene alergije na pelud ili vlagu”.

PAPRATI

Paprati su omiljene zbog svog bujnog zelenog lišća i lakog održavanja, ali neki ljudi s alergijama ili astmom mogu osjetiti pogoršanje simptoma kada se nađu u blizini ove biljke.

Paprati su takođe sklone razvoju plijesni u svom tlu što takođe može izazvati alergije, te simptome kao što su kihanje i svrbež.

FIKUS BENJAMIN

Takođe, stručnjaci iz Flonase upozoravaju da fikus benjamin može izazvati neugodne simptome. Ova biljka je relativno čest alergen u zatvorenom prostoru. Može izazvati alergijski rinitis i astmu.

Biljke fikusa takođe mogu otpustiti sitne čestice lateksa, hemijsku supstancu sličnu njegovom soku, ali odvojenu od njega. Ove čestice mogu iritirati oči i kožu, te izazvati kihanje.

DRVO ŽIVOTA (JUKA)

Studija iz 2014. u časopisu Allergy and Asthma Proceedings proučavala je niz ukrasnih biljaka kako bi se utvrdilo koje uzrokuju najčešće alergijske ili astmatične reakcije.

Otkrili su da je stopa pozitivnih kožnih testova za ukrasne biljke bila posebno visoka kod pacijenata s poznatom istorijom alergijskog rinitisa, osjetljivosti na hranu i izloženosti sobnim biljkama. Biljke juka izazvale su najviše reakcija, utičući na više od polovine ispitanika.

Iako je ova biljka atraktivna u zatvorenom prostoru, najbolje ju je izbjegavati ako ste alergični – suglasni su stručnjaci Flonase.
BRŠLJAN

Bršljan je još jedna sobna biljka koja može izazvati simptome ako ste osjetljivi. Konkretno, možete doživjeti kontaktni dermatitis ako dodirnete biljku, kažu stručnjaci.

Osjetljivost na bršljan je češća nego što se pretpostavlja – kaže studija JAMA Dermatology.
Ova česta ukrasna biljka može uzrokovati dermatitis, ne samo od lišća i stabljike, već i od korijena, piše Bestlifeonline.com, a prenosi Jutarnji.

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button