Poučne priče

Izvinjenje mom prvorođenom djetetu: Babo i ja smo bili početnici

Žao mi je što sam toliko bila usredotočena na svoj glupi raspored spavanja. Neki od mojih najgorih trenutaka kako majke bili su pokušaji da te uspavam te prve (i druge… i treće godine). Vikala sam. Plakala sam. Ili sam tebe rasplakala. Tada mi se to činilo jako važnim. Ti treba da spavaš. Ono što ti nije bilo potrebno jeste bjesomučna dama koja viče na tebe da spavaš. Jako, jako mi je žao zbog toga.

Žao mi je što si toliko vremena provodio sa odraslim osobama. Ja sam jedino dijete, a tatina porodica živi daleko, tako da nije bilo puno rodbine. U to vrijeme još nisam bila vješta u sklapanju prijateljstava sa mamama, tako da si mnogo vremena provodio u centru pažnje odraslih. Pitam se sada, da li je to razlog zbog čega si sada tako ozbiljno dijete. Pretpostavljam da su svijetu potrebni odgovorni prvorođeni da bi sve teklo glatko, ali ponekad brinem da sam ti ukrala nestašluke djetinjstva.

Žao mi je što sam te hranila svom tom blagom dječjom hranom, čak i ako je bila domaća. Tvoj mlađi brat je jeo ono što smo mi jeli i čini mi se da zbog toga ima puno avanturističkije nepce. Mjesecima nisi jeo ništa osim slatkog krompira, mrkve i graška, kao i drugog povrća koje je moglo stati u moj blender.

Jako mi je žao zbog toga. Nadam se da ćeš jednog dana prevladati svoj strah od začina i naučiti da usvojiš svoju divlju kulinarsku stranu.

Žao mi je što sam te vukla na svaku glupu aktivnost za bebe koju sam mogla pronaći čak prije nego što si mogao i sjediti. Ruku na srce, bile su mi preko potrebne interakcije sa odraslim dok si ti bio izgovor.

Žao mi je zbog sve moje rigorozne discipline. Tukli smo te. Vikali. Babo i ja smo bili početnici. To je istina. Tada još uvijek nismo bili naučili suptilnu umjetnost odabira naših bitaka i prilagođavanja našim očekivanjima. Ti si izvukao deblji kraj, i zbog toga mi je žao.

Žao mi je što još uvijek nosiš teret našeg učenja. Ti si bio onaj s kojim smo naučili kako uraditi zadaću sa … zabraniti izlaske… i aplicirati za fakultet.

Umanjila sam svoja nastojanja da budem ‘savršena’ majka, ali još uvijek osjećam pritisak zbog svih tih prvih stvari koje sam uradila sa tobom.

Želim da sve radim kako treba upravo što sam toliko zabrljala s tobom u prošlosti. Osjećam kao da ti to dugujem. Dao si mi najdragocjeniji mogući dar. Ti si me napravio mamom. U najintenzivnijem mogućem načinu, ti si moja beba.

To je previše za jedno dijete, i ja to znam. Izvini.

Hvala Bogu za tvoju braću i sestre.

Volim te,

mama

Napisala: Sarah Stewart Holland

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Related Articles

Back to top button