Zdravlje

JAJA ČUVAJU ZDRAVLJE SRCA: KOLIKO DNEVNO TREBA DA IH POJEDEMO?

Prednosti konzumiranja jaja za zdravlje srca osvjetljene su u novom istraživanju Peking University u Kini. Naime, naučnici su otkrili da jaja mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Postoje suprotni dokazi o prednostima konzumiranja jaja i o tome da li postoji utjecaj na zdravlje srca. Rezultati kineske studije o jajima u ishrani objavljeni su u eLife.

Studija iz 2018. o prednostima unosa jaja otkrila je da svakodnevna konzumacija jaja (u prosjeku jedno jaje dnevno) dovodi do znatno manjeg rizika od srčanih bolesti i moždanog udara u poređenju sa onima koji su jaja jeli rijeđe. Kako bi se nadovezao na ove nalaze, istraživački tim je sproveo studiju zasnovanu na populaciji koja istražuje prednosti jedenja jaja za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja.

Nekoliko studija razmatralo je ulogu koju metabolizam holesterola u plazmi igra u vezi između konzumiranja jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti, tako da smo želeli da pomognemo u rješavanju ovog „jaza“ – objasnio je prvi autor studije dr Lang Pan sa Odjeljenja za epidemiologiju i biostatistiku na Peking University.
Koja je prednost konzumiranja jaja

Nutricionisti podsjećaju da je duga lista prednosti konzumiranja jaja, uključujući njihovu nutritivnu vrijednost i antioksidante. Konzumiranje jaja obezbjeđuje čitav niz hranljivih materija koje koriste tijelu. Veliko, kuhano jaje sadrži vitamin A, folat, vitamin B5, vitamin B12, vitamin B2, fosfor, selen i još mnogo toga. Jaja takođe sadrže holin, vitalni nutrijent koji većina ljudi ne konzumira dovoljno u svojoj ishrani. Pored drugih funkcija holin gradi ćelijske membrane i ima ključnu ulogu u proizvodnji signalnih molekula u mozgu.

Zajedno, naši rezultati daju potencijalno objašnjenje kako konzumiranje umjerene količine jaja može da pomogne u zaštiti od srčanih bolesti. Potrebno je više studija kako bi se potvrdile uzročne uloge koje lipidni metaboliti igraju u vezi između konzumiranja jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti – istakao je jedan od autora studije dr Canqing Yu, profesor na Odjeljenju za epidemiologiju i biostatistiku Peking University.
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button