Islamske teme

JE LI DOZVOLJENO ŽENI DA POKAŽE PROSCU SVOJU KOSU?

PITANJE: Esselamu alejkum, uvaženi profesore. Molila bih vas da mi odgovorite na jedno pitanje, u ime Allaha dž.š. Naime, ako je djevojka ili žena isprošena i treba da se uda, a taj prosac od nje zahtijeva da joj vidi kosu, kako ona da postupi? Da li je to u ovom slučaju dozvoljeno?

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Kada prosac ode da vidi i zaprosi ženu, njoj nije dozvoljeno da pokaže više od lica i šaka, na ovome je džumhur (večina) učenjaka, niti on ima pravo da traži da vidi više od toga. A mladić koji se sakrije da bi vidio ženu koju želi zaprositi bez njenog znanja, ili je posmatra sa strane, njemu je dozvoljeno da vidi šta god se pokaže od njenog tijela, od vrata, stopala, kose i slično.

Detaljnije o propisu viđenja žene koja se želi zaprositi, granicama onoga šta je dozvoljeno vidjeti kod žene pri prosidbi, propisu gledanja žene u prosca, da li je uslov da bi vidio ženu koju želi zaprositi njena dozvola i dozvoljene i zabranje radnje tokom gledanja i prosidbe, pročitaj na ovom linku: ŠTA JE DOZVOLJENO PROSCU DA VIDI OD TIJELA ŽENE (koju hoće zaprositi)?

Prema tome, nije ti dozvoljeno da mu pokažeš kosu.

Ve billahi tevfik.

dr. Zijad Ljakić

Related Articles

Back to top button