Islamske teme

Jeste li ikad primijetili kako šejtan pokušava da zagorča vaš brak, praveći od neke sitnice ogromni i nepremostivi problem?

Jeste li ikad primijetili kako šejtan pokušava da zagorča vaš brak, praveći od neke sitnice ogromni i nepremostivi problem?

Jeste li ikad primijetili kako šejtan pokušava da zagorča vaš brak, praveći od neke sitnice ogromni i nepremostivi problem? Poslušajte slijedeći dijalog između muža i njegove supruge:

Supruga: Dragi, ja želim čokoladu.

Muž: Ne, kasno je. Hajdemo kući.

Supruga: Ne, ja želim čokoladu i to ODMAH!

Muž: Moramo rano ustati, zar se ne sjećaš? Idemo odmah kući. Sutra ćemo je kupiti, inšaAllah.

Supruga: Ti uvijek imaš neki izgovor kad god ja nešto poželim. Imaju prodavnice koje rade do kasno. Kao da će nam puno vremena otići, ako stanemo negdje usput i kupimo je!?

Muž: Ma dobro, dosta je više. Ionako ti mene nikad ne slušaš! Stat ćemo i kupiti čokoladu. Da Bog da se najela!

Supruga: Ma znaš šta! Ja je više ne želim! Nek bude po tvom. Hajdemo kući.

Oni su se posvađali oko sitnice, zar ne? Možete primijetiti kako šejtan među njima pravi razdor. i kako se udaljuju jedno od drugog. Zato slijedeći put, kada se sukobite, prvo duboko udahnite, zastanite i pokušajte vidjeti kako vas šejtan pokušava razdvojiti od vašeg bračnog partnera. Potražite zaštitu od vašeg Tvorca i znajte da je vaš zajednički neprijatelj prokleti šejtan!

Odnos između supruga i supruge je jedna od najcjenjenih veza u našoj vjeri; ta veza je s jedne strane snažna, a s druge strane i veoma osjetljiva. Bračna veza je kamen temeljac muslimanske porodice i društva. I ona je prioritet na Iblisovoj listi za odstrijel. O tome nam dovoljno svjedoči pojava i raširenost raznih vrsta sihra, koji imaju za cilj da rastave i rasture bračnu vezu.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Iblis ima prijesto na vodi odakle šalje svoje čete. Najbliži mu je onaj ko najviše smutnje posije. Dolaze mu i govore: ‘Uradio sam to i to’, a on odgovori: ‘Nisi ti ništa uradio.’ Onda mu drugi dođe i kaže: ‘Nisam ga ostavio sve dok ga nisam rastavio od žene’, a onda Iblis toga primakne sebi i kaže: ‘E, ti dobro radiš!’” (Muslim)

“I povode se za onim što su šejtani o Sulejmanovoj vladavini kazivali. A Sulejman nije bio nevjernik – šejtani su nevjernici: učili su ljude vradžbini i onome što je bilo nadahnuto dvojici meleka, Harutu i Marutu, u Babilonu. A njih dvojica nisu nikoga učili dok mu ne bi rekli: “Mi samo iskušavamo, i ti ne budi nevjernik!” I ljudi su od njih dvojice učili kako će muža od žene rastaviti, ali nisu mogli time nikome bez Allahove volje nauditi. Učili su ono što će im nauditi i od čega nikakve koristi neće imati iako su znali da onaj koji tom vještinom vlada neće nikakve sreće na onome svijetu imati. A doista je jadno ono za što su se prodali, kada bi samo znali!” Kur’an, El-Bekare, 102.

Utjecaj svađa na psihičko i fizičko zdravlje

Ponekad vam se može učiniti kao da je vaš brak emocionalni ringišpil. Neka nesmotrena riječ ili nenamjerno djelo su često puta dovoljni da se raspali plamen svađe i razdora. Pitam vas, kako se osjetite nakon takvog jednog sukoba? Veoma negativno, zar ne? Ovakve teške emocije i misli nesumnjivo ostavljaju posljedice i one su tihi ubica.

Bračni parovi koji se često svađaju imaju znatno veće šanse da obole od srčanih oboljenja, visokog holesterola, stomačnih i kožnih bolesti. Kao što kaže dr. Aid El-Karni: “Čovjek ne dobije čir od onoga što jede, VEĆ OD ONOGA ŠTO NJEGA JEDE.”

S druge strane, harmoničan brak dovodi do smanjenja stresa, više radosti i uživanja u životu i smanjuje šanse za obolijevanje od teških bolesti. Stoga, se isplati potruditi da vaš brak bude primjer harmonije i ljubavi.

Moramo znati i da su nesuglasice sastavni i neizbježni dio SVAKOG BRAKA. A uspješni parovi su oni koji nauče kako da smireno i s poštovanjem rješavaju nesuglasice i riješe konflikte, poštujući pritom preporuke iz Kur’ana i sunneta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem.

PRAKTIČNI SAVJETI ZA RJEŠAVANJE BRAČNIH SUKOBA

1.Vaš brak je direktno povezan s stanjem vašeg imana. Ponavljam, kad se posvađate, ne zaboravite da supružnik nije vaš neprijatelj. Šejtan je vaš zajednički neprijatelj. Prokletnik želi da imate belaj za belajem, a sve počinje od nazigled “sitnica”.

Liječite svoj iman. Vratite se Allahu. Gledajte na bračnog partnera kao na Allahov dar vama. I vidjet ćete da će vaš brak procvjetati, uz Božiju pomoć.

Ukusne i jednostavne: Rafaelo kuglice

2.Male nesuglasice znaju biti pogubne po oba partnera (a i njihovu djeci, i porodicu), a da ne spominjemo štete od velikih svađa! Muž ode na posao još pod dojmom sukoba. Na poslu mu ništa ne polazi za rukom i čitav mu je dan upropašten. I vraća se kući, gdje ga opet čeka problem. Za vrijeme njegovog odsustva, žena “kuha” od muke, i samo čeka njegov povratak da “mirno i civilizovano kao odrasli ljudi” riješe problem.

Da biste sačuvali sebe i svoje najbliže od ovakvih situacija, zašto se slijedeći put ne biste potrudili da riješite problem prije nego se raziđete za obavezama? Pobijedite svoj nefs i pomirite se s bračnim partnerom što prije.

3.Fokusirajte se na dobre strane vašeg braka. Poradite na vašoj bliskosti. Provodite vrijeme zajedno, zabavljajući se i zahvaljujući se Svevišnjem na svemu što vam je podario.
4.Svakodnevno razgovarajte međusobno, i to s ljubavlju i poštovanjem. Nemojte da zajednički život bude borbeno polje i mjesto sukoba. Nastojte da imate razumijevanja i za želje drugih, i ponašajte se prema njima onako kako bi voljeli da se i oni prema vama ophode.

sebil.eu

Related Articles

Back to top button