Islamske teme

Kakav je uticaj sihra na majku i fetus?

Slažem se onim što su rekli učači rukje i specijalisti u tom polju, kao što je šejh Ebu Beraa, a on je od stručnjaka, naučnih i praktičnih, a tome svjedoče veliki učenjaci islamskog prava-fikha i životopisa Muhammeda-sunneta.

Posjeduje više od 40 godina praktičnog iskustva po pitanju utjecaja sihra majke na fetus.

Pitanje utjecaja sihra majke na fetus kao slijedeće:

1. Ako je sihr namijenjen majci, nje se i tiče, i ne vidi se, nema dokaza, da se iz tog razloga prenosi i na fetus. Ne poznajemo u šerijatskoj terminologiji, niti medicinskoj, nešto što se zove “nasljedni sihr”.

2.Ako je sihr namijenjen ženi i njenom fetusu poslije formiranja, ili da je namijenjen samo fetusu, ili da je namijenjen ženi da ne rodi – pa Allah odredi da se to desi – imat će utjecaja i posljedica na fetus, bilo poslije formiranja, ili da se ne formira potpuno i da se ne rodi. Ono što smo vidjeli podržaje tezu koju smo kazali.

Potvrđeno je da su Židovi opsihrili muslimane u Medini kako ne bi imali potomstva. Pa kada im se rodilo prvo novorođenče, Abdullah ibn Zubejr, jako su se obradovali. Od Esme bint Ebu Bekr, Allah njima zadovoljan bio, zanijela je Abdullaha ibn Zubejra u Mekki. Kaže da je izašla a bila je upotpunila 9 mjeseci. Došla sam u Medinu, odsjela u Kuba, i tu rodila. Pa sam s njim otišla Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, pa sam mu ga stavila u krilo. Zatim je rekao da mu donesu hurmu, zatim je sažvakao, zatim pljucnuo u njegova usta, tako da prvo što je ušlo u njegovu utrobu bila je pljuvačka Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Zatim mu je nebce hurmom natrljao, pa mu je dovio i bereket-blagoslov poželio. Pa je to bilo prvo novorođenče rođeno u islamu. Jako su se obradovali jer im je rečeno da su ih Židovi opsihrili, da neće rađati. Buharija 5152, Muslim 2146.

Ovaj hadis je dokaz da sihr ima utjecaja na neplodnost, utjecaja na smrt fetusa, ili njegovo nekompletiranje u utrobi, ili neupotpunjen rast i rađanje. Nema sumnje da je ovaj židovski sihr bio namijenjen fetusu i rađanju. Ovdje se kaže za mogućnost utjecaja tog sihra Allahovom voljom i određenjem. Ako majka bude opsihrena pa da utjecaj pređe na njen fetus, za to nema dokaza.

Upitan je šejh Abdullah bin Abdurahman Džibrin, Allah mu se smilovao, za mogućnost neplodnosti kod čovjeka i žene kao rezutat sihra, pa je rekao: U osnovi, neplodnost je od Allahovog određenja i stvaranja, kao što kaže Uzvišeni: “a koga hoće, učini bez poroda;” (Eš-Šura, 50), rekao je i za Zekerijja: “a žena mi je nerotkinja,” (Merjem, 5).

Prema tome, Allah je odredio da neka njegova stvorenja nemaju poroda, bilo kod muškaraca ili žena. Može se naći neki efektivan lijek Allahovom voljom, tako da se neplodnost izliječi uz pomoć nekih lijekova i pilula. A moguće je da je neplodnost urođena tako da liječenje nema efekta. Neplodnost može biti zbog šejtanske rabote od sihirbaza i zavidnika, tako da neko napravi sihr ženi ili muškarcu da ne mogu imati potomstvo, kroz skrivene spletke uz pomoć šejtana ili da šejtan opsjedne čovjeka tako da onemugući seksualni odnos, bilo kod muškarca ili žene. Šejtani koji su
opsjednuli čovjeka imaju mogućnost rada u čovjekovom tijelu, koliko im Allah omogući, kao što Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem kaže: “Doista šejtan kola čovjekovim krvotokom kao što krv kola.” Muttefekun alejhi.

Tako da se to liječi rukjom i korisnim lijekovima, sa mnoštvom zikra, učenja Kur’ana, sa približavanjem Allahu dobrim djelima, ostavljanjem harama i grijeha, ostavljanje instrumenata zabave, laži, i slično tome, preko čega šejtani vladaju, imaju utjecaja na čovjeka;to bude razlog udaljavanja meleka od kuće, i od kuća u kojima su grijesi. Ovim uputstvima se slabi utjecaj sihirbaza-vračara, Allahovom voljom.

Rukja trudnoj ženi

Preče je da trudna žena, koja ima problema sa džinima-šejtanima, odgodi liječenje do poslije poroda, iz mnogo razloga, od njih je pokušaj utjecaja džina i šejtana na fetus; naravno, da utjecaj nije ostvarljiv osim uz dozvolu uzvišenog Allaha. Ili da bude izložena unutrašnjim i vanjskim neugodnostima i neprilikama koje mogu dovesti do pobačaja. Ono što obično savjetujem trudnicama jeste učenje Kur’ana u toku trudnoće, mazanje naučenim maslinovim uljem, korištenje meda i ćurokota, zbog hadisa koji generalno na to upućuju.

Žena bi trebala prije trudnoće, ako ima sumnje da je pod utjecajem nekog sihra, da traži učene i specializovanje učače šerijatske rukje, kako bi normalizovala svoje stanje, i izbjegla eventualne probleme kroz trudnoću u budućnosti, a Allah najbolje zna.

Više o ovoj tematici možete pronaći na Youtube kanalu Arapska Medicina gdje se nalazi 13 predavanja:

Related Articles

Back to top button