Islamske teme

Kako biti velikodušan kada nemate novca?

Mjesec ramazan je blagoslovljeni mjesec u kojem se trudimo da uradimo što više dobrih djela, te da se Allahu na što više načina približimo, kako kroz nafila namaze, učenje dova itd., a mnogi u ramazanu daju i zekat. Trudimo se da damo što možemo više sadake, pa nekada bismo dali i više nego što bi nam bankovni račun mogao podnijeti, dok nekad zbog određenih okolnosti nemamo mnogo novca da podijelimo.
Mjesec ramazan je blagoslovljeni mjesec u kojem se trudimo da uradimo što više dobrih djela, te da se Allahu na što više načina približimo, kako kroz nafila namaze, učenje dova itd., a mnogi u ramazanu daju i zekat.

Trudimo se da damo što možemo više sadake, pa nekada bismo dali i više nego što bi nam bankovni račun mogao podnijeti, dok nekad zbog određenih okolnosti nemamo mnogo novca da podijelimo. Djela se vrjednuju prema namjeri, kao što to kaže naš Poslanik, alejhisselam, i ako imamo iskrenu namjeru nije važna količina koju dajemo, međutim, radi našeg unutrašnjeg zadovoljstva vam u nastavku donosimo šest društveno korisnih stvari koje možete uraditi u ramazanu, kako biste bili sebeb širenja dobra u društvu i na druge načine.

1. Dova

Po hadisu koji se prenosi od Ebu Hurejre, trojici se dova ne odbija: „Postaču dok se iftari, pravednom vladaru i dova onoga kome je nepravda učinjena. Njegovu dovu Allah uzdiže iznad bijelih oblaka, otvara joj nebeska vrata i kaže: „Tako mi Moje moći, pomoći ću te, koliko je uskoro!““ (Bilježi Tirmizi)
Ako vidite da je nekome teško i da pati, najbolji poklon koji mu možete pokloniti je dova. Ovo je najsnažnije oružje koje imamo kao vjernici, posebno u mjesecu ramazanu. Način na koji vaša dova može pomoći drugima je nevjerovatan, a naravno, postoje i lične koristi od dove kao što to kaže i hadis:
Od Ebu Derdaa’, radijallahu ‘anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, alejhisselam, rekao: „Nema tog muslimana koji moli Allaha za svog brata dok je on odsutan a da melek, koji je zadužen za njega, ne uči istu dovu za toga koji moli.“ (Bilježi Muslim)

2. Volontiranje

Nađite vremena i volontirajte u svojoj lokalnoj zajednici. Sa toliko prirodnih i drugih katastrofa u svijetu, često zaboravljamo na one koji su nam u blizini. Možete pronaći centar koji radi sa ljudima sa posebnim potrebama, starijima, omladinom itd., te im ponuditi svoj angažman. Ponudite se da očistite džamiju, pomozite neku humanitarnu akciju i sl. Otvorene su vam mnoge opcije, a u većini slučajeva će dobro doći vaša pomoć.

3. Briga o djeci i starijima

Mnogi ljudi se žale kako je teško ibadetiti kada se morate brinuti o djeci ili starijima. Ponudite se da se brinete o nečijem djetetu nekoliko sati sedmično kako biste omogućili njihovim roditeljima da mogu dodatno ibadetiti. Veliki sevap se krije u pomaganju drugima da budu bolji vjernici.

4. Promovišite dobro

Za vrijeme trajanja ramazana se uvijek organizuju neki humanitarni projekti. Iako možda nećete moći financijski pomoći projekat, međutim, možete promovisati projekat koristeći e-mail, Facebook ili druge društvene mreže, te na taj način potaći druge da doniraju određena sredstva.

5. Donirajte stvari

Ramazan je odlično vrijeme da oslobodite ormar i donirate neke stvari humanitarnim udruženjima ili ljudima u potrebi. Svima nam se nakupi mnogo stvari koje više ne koristimo, ali ako to doniramo u humanitarne svrhe, ne samo da ćemo pomoći drugima, nego ćemo pomoći i sebi da se ne vežemo za materijalne stvari koje posjedujemo.

6. Smiješite se

„Tvoj osmijeh u lice tvom bratu tebi je sadaka…“ (Tirmizi)
Potcjenjujemo snagu osmijeha kao načina komunikacije koji je univerzalno prihvaćen. Osmijehnite se onima koje ne poznajete jer ne znate kakav utisak će vaš osmijeh ostaviti na njih. Možda prolaze kroz težak period u životu, osjećaju se umorno ili jednostavno imaju loš dan. Vaš znak ljubaznosti može biti nešto što će osvijetliti srce i povećati užitak drugim ljudima.

Autor: Aishah Muhammad
Za Akos.ba prevela: Amina Mujela
Izvor:akos.ba

Related Articles

Back to top button