Islamske teme

Kako će hafizi ulaziti u Džennet?

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Spominje se da je u jednom selu živjela siromašna žena sa svojim malim sinom. Nisu imali ništa osim trošne kolibe u kojoj su živjeli. Kad je njezin sinčić malo porastao, majka je htjela da on izučava nauku, jer je mislila da će mu nauka donijeti najveću korist. Smatrala je da je najbolje da njezin sin nauči Kur’an i postane hafiz.

Zbog toga se ona raspitivala ko bi bio najbolji učitelj i šejh njezinom sinu i saznala je da u susjednom selu živi takav šejh. Majka je opremila svoga sina i poslala ga u susjedno selo da potraži šejha i da ga zamoli da ga podučava Kur’anu. Nakon sabah-namaza dječak se zaputio u selo u kojem je živio šejh. Došao je pred njegovu kuću i pokucao na vrata na kojima se ubrzo pojavio šejh koji je upitao dječaka šta želi. Kad je dječak odgovorio da je došao kod njega iz susjednog sela da ga podučava Kur’anu, šejh mu je rekao: ”Ja ne radim besplatno i ako hoćeš da te ja podučavam Kur’anu onda moraš platiti podučavanje.” Dječak mu je rekao: ”Ja nemam novca, niti bilo kakvog imetka, jer sam jetim, a majka mi je siromašna.”

Šejh mu je onda ponudio da radi neko vrijeme za njega, a on će ga zauzvrat podučavati Kur’anu. Dječak je malo razmislio, a onda je rekao: ”Šejh, bojim se da bih ostajao dokasna radeći kod tebe, pa bi se moja majka brinula za mene. Zato ću ja otići da obavijestim majku o tome, a onda ću se vratiti tebi.”

Pri povratku u svoje selo dječaka je zateklo vrijeme jacija-namaza, pa je zastao pored jednog stabla i klanjao namaz. Međutim, nakon što je klanjao jacija-namaz, proučio zikr i salavat na Allahovog Poslanika, s.a.v.s., savladao ga je san i on je zaspao pod drvetom. U snu je vidio Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji ga je upitao kud je pošao. Dječak je odgovorio da je išao u susjedno selo kod šejha želeći da ga podučava Kur’anu, ali je on odbio jer nema novca. Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao mu je: ”Vrati se šejhu i reci mu da te podučava Kur’anu, a ako te upita za novac ti mu samo reci: ‘Zumeren, zumera!’ (Skupina za skupinom!).”

Kad se dječak probudio bilo je vrijeme sabah-namaza, klanjao je namaz, a onda je odlučio da se vrati šejhu i da ga obavijesti o svome snu. Kad ga je šejh ugledao pred vratima upitao je: ”Jesi li donio novac?” Dječak mu je rekao: “Ne!” ”A zašto si se onda vratio”, upitao je šejh? ”Poslao me Allahov Poslanik, s.a.v.s.”, odgovorio je dječak. Šejh se začudio njegovom odgovoru i upitao: ”A kako to?” Dječak je rekao: ”Došao mi je u san i rekao mi: ‘Idi šejhu nek’ te podučava Kur’anu, a ako te upita za novac reci mu: -Zumeren, zumera!” Tada je šejh zaplakao, pa se dječak začudio i upitao: ”A zašto plačeš?” Šejh je odgovorio: ”Kad sam bio tvoje dobi, ja sam također sanjao Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i pitao sam ga: ‘Allahov Poslaniče, kako će hafizi ulaziti u Džennet?” Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao mi je: ‘Zumeren, zumera!’ (Skupina za skupinom).”

saff.ba

Related Articles

Back to top button