Zanimljivosti

Kako da znate da koristite previše deterdženta dok perete veš

Ukoliko ne znate pravu mjeru, evo savjeta na šta da obratite pažnju.
Možda ste često vadili veš iz mašine očekujući nešto mekano i nežno, a doživeli da dohvatite gomilu grube tkanine koja je vrlo kruta i neudobna za nošenje. Ako je tako, velike su šanse da koristite preveliku količinu deterdženta, to jest praška za veš. On će očistiti prljavštinu i mrlje, ali na kraju će stvoriti novi problem: Ostaci deterdženta koji se nisu dobro isprali dovešće do toga da odeća bude gruba na dodir i grebe prilikom nošenja.

Previše deterdženta dovešće do stvaranja previše pjene u mašini, usled čega će se komadi veša “zalijepiti” jedni za druge, pa se tako neće dobro ni oprati.
Koliko deterdženta zapravo treba koristiti? Dovoljne su dvije kašike za profesionalnu veš-mašinu koja može da primi oko 12 kilograma veša, odnosno jedna kašika deterdženta za prosječnu mašinu koja prima oko 8 kilograma, piše Wirecutter.

Ako perete na ruke, potrebno ga je još i manje. Istina, količina deterdženta koja je potrebna može da se razlikuje od marke do marke, no čak i kada na deklaraciji na poleđini pakovanja piše da ga treba staviti više, imajte na umu da to uputstvo pišu proizvođači, kojima je cilj da ga potrošite i kupujete više.

Stvari mogu biti i gore ako upotrebljavate deterdžent visoke efikasnosti (HE), koji predstavlja visoko koncentrisanu formulu s malo pene i može se koristiti u tradicionalnim i HE mašinama. Ti su deterdženti najčešće dvostruko koncentrisani “obični”, pa ih treba i dvostruko manje, pogotovo kad uzmete u obzir da nove mašine visoke efikasnosti koriste i manje vode za pranje veša od tradicionalnih. Tako uobičajene količine deterdženta zapravo ne mogu ni da se otope.

Kako da skinete s veša naslage previše deterdženta?

Da biste odjeći vratili pun sjaj, morate ukloniti višak deterdženta koji se upio u vlakna. Savet je natapanje veša u mešavini sirćeta i vode. U dubokoj sudoperi ili kadi pomešajte 1 šolju sirćeta u 1 litru vode i natopite odeću. Istrljajte vidljive naslage deterdženta, natapajte oko jedan sat, pa stavite u mašinu na ciklus ispiranja odjeće.

Još jedna metoda proslavila se ovih dana na TikToku:

Pripremite specifičnu kombinaciju sastojaka – flašu vruće vode, pola šolje boraksa, pola šolje sode bikarbone i malu količinu deterdženta. Dodajte veš u kadu, natopite ga dobro, pa ostavite četiri sata. Potom iscijedite i stavite odjeću na uobičajeni ciklus pranja. Možda neće učiniti veš mekanim, ali će sigurno spriječiti nakupljanje viška deterdženta ili omekšivača u vlaknima, prenosi Super žena.

Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button