Islamske teme

Kako izaći iz bludne veze i iskupiti se za grijeh bluda?

PITANJE: Ja i moj momak smo već u vezi skoro 3 godine. Počinili smo blud, spavali smo skupa, kako je on meni i ja sam njemu bila prva. Uvijek smo skupa i sve nam je super. Odlučili smo startati vezu od nule i početi šerijatsko zabavljanje jer smo se okrenuli vjeri. Planiramo ako Bog da i brak. Zanima nas kako da se iskupi za taj grijeh?

ODGOVOR: Bismillah, ves-salatu ves-selamu ala resulillah… Na vama je da se iskreno pokajete Allahu, dž.š., zbog činjenja tog harama, da momentalno prestanete sa tim nedjelom, a iskupljenje za taj čin će vam biti da stupite u brak, i da izađete iz te zabranjene veze. Šerijatsko zabavljanje između dvoje je samo kada stupe u brak, prije toga nema ni pomena od „šerijatskog zabavljanja“. Pošto se vas dvoje već dobro poznajete – jedino rješenje vašeg problema jeste da što prije stupite u brak, da što više istigfar činite i od Allaha, dž.š., oprosta, za svoje grijehe, da tražite, a On je taj koji iskreno pokajanje prima i grijehe oprašta.

Odgovorio: Sead ef. Jasavić, prof.fikha

______________________________

U hadisu koji je zabilježio Bejheki navodi se da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Klonite se bluda, jer on donosi šest posljedica: tri na ovome svijetu, a tri na ahiretu. Na ovom svijetu blud uklanja ljepote (svjetla vjere) i nura sa lica bludnika, donosi siromaštvo i smanjuje životni vijek. A posljedice bluda na ahiretu su: Allahova srdžba, težak obračun i vječna džehennemska vatra.”

Ebu Bekr b. Ebu Dun’ja prenosi od Hejsema b. Malika et-Taija da je Allahov Poslanik, sallallahu aljhi ve sellem, rekao: “Nakon širka, kao najvećeg grijeha, nema većeg grijeha kod Allaha nego da čovjek stavi spermu u maternicu žene koja mu nije dozvoljena.”

num.com

Related Articles

Back to top button