Islamske teme

Kako je jedna majka s djecom gradila dvorce u Džennetu…

Jedna žena je prenijela čudesnu priču i kaže: Bila sam u posjeti prijateljici. Jedna od njenih kćeri, koja je imala oko tri godine, je ušla, stala iza nje, povukla je za haljinu i kazala: “Mama, danas nismo sagradili kuću u Džennetu”. Mislila sam da nisam dobro čula. Tada su joj se približila njena braća i sestre i svi su ponovili istu stvar.

Moja prijateljica je vidjela radoznalost na mom licu te se nasmijala i kazala: “Želiš li da vidiš kako gradimo dvorac u Džennetu?” Stajala sam i posmatrala kako majka i njena djeca sjedaju u krug i uče suru el-Ihlas deset puta:

قل هو الله احد الله الصمد لم يلد ولم يولد ولم يكن له كفوا احد

Reci: “On je Allah – Jedan!

Allah je Utočište svakom!

Nije rodio i rođen nije,

i niko Mu ravan nije!

Kada su završili svi su u jedan glas ushićeno kazali: “Elhamdulillah, sagradili smo dvorac u Džennetu”.

Onda je majka upitala: “Šta želite da dodate ovom dvorcu?”

Onda su djeca ponovila da žele da dodaju blago. Onda su počeli učiti:

لا حول ولا قوة الا بالله

(nema snage ni moći osim uz Allaha)

Onda ih je upitala. “Ko od vas želi da pije iz ruku Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i nikada više ne osjeti žeđ?”

Svi su onda počeli učiti:

اللهم صل على محمد وعلى آل محمد .. كما صليت على إبراهيم وعلى آل إبراهيم إنك حميد مجيد .. وبارك على محمد وعلى آل محمد .. كما باركت على إبراهيم وعـلى آل إبراهــيم إنك حميد مجيد

Allahu moj, smiluj se Muhammedu, a.s., i njegovom potomstvu, kao što si se smilovao Ibrahimu, a.s., i njegovom potomstvu. Zaista si Ti Hvaljeni i Vječni. Allahu moj, blagoslovi Muhammeda, a.s., i njegovo potomstvo, kao što si blagoslovio Ibrahima, a.s., i njegovo potomstvo. Doista si Ti Hvaljen i Vječan.

Onda su počeli sa veličanjem Allaha. Zatim se svako od njih vratio onome što su radili od učenja pa do igranja s igračkama.
Pitala sam je kako je to uspjela? Ona mi je odgovorila: “Moja djeca vole da sjede sa mnom i raduju se kada ih okupim i sjedim među njima, a željela sam da to iskoristim i naučim ih kako da veličaju i zahvaljuju Allahu na način na koji njihovi maleni mozgovi to mogu razumjeti. Oni vide dvorce u programima za djecu i žele da žive u njima, i gledaju heroje iz crtanih filmova koji se bore za blaga”.

Ova majka će biti nagrađena svaki put kada njeno dijete bude čitalo ili učilo ove zikrove. To je trajna sadaka… najbolja investicija na dunjaluku i Ahiretu.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Related Articles

Back to top button