Pitanja i odgovori

Kako je moguće da neko napravi sihre mojoj mami na njenu kosu, kako je do nje došao?

PITANJE: Selam alejk, moja mama je išla kod jednog efendije koji joj je učio iz Kur’ana i rekao je da joj je neko iz bliže porodice napravio sihre na njenu kosu, isto tako je rekao da će joj otkriti ime osobe koja je napravila sihre kad za to dođe vrijeme. Mene zanima, kako je moguće da neko napravi sihre mojoj mami na njenu kosu, kako je do nje došao.

ODGOVOR: Alejkumu selam,

Bismillah, zahvala i hvala pripadaju Allahu, s.w.t., donosim salavat i selam na Poslanika, savs, njegovu porodicu i sve ashabe, a zatim,

Odgovor na vaše pitanje biće iz dva dijela. Prvo kad su u pitanju nokti i kosa, mnogo ljudi ne zna a i oni koji znaju, nažalost to ne praktikuju, da je od sunneta Poslanika, savs nakon podrezivanja noktiju i šišanja kose, iste zakopati u zemlju.

Hanefijski mezheb smatra da je pokuđeno bacati na nečista mjesta kao što su kupatila i WC, podrezane nokte, kosu i dlake. Smatraju da je mustehab iste zakopati ako se može, ako ne, onda odložiti na neko čisto mjesto. Hanbelije smatraju isto. U svojoj fetvi šejn ibn Usejmin, rhm je rekao: “Određena ulema smatra da je mustehab zakopati podrezan nokte, dlake i kosu, kako se naovodi u predaji od Ibn Omera, r.a.“.

Hadisi koji se prenose od Poslanika, savs o zakopavanju podrezanih noktiju i kose su svi slabi, jedino od Ibn Omera se vjerodostojno prenosi da je on to radio, pa zbog toga radnja ashaba se takođe uzma kao praksa, kao što se spominje od ibn Usejmina, rhm. Prenosi se da je Mehana pitao Imama Ahmeda ibn Hanbela, da li podrezane nokte i kosu, baci ili zakopa, pa mu je on odgovorio:“Zakopaj, jer je tako radio ibn Omer, r.a.

Kad je u pitanju sihr, važno je spomenuti da je naučno dokazano da ljudska pljuvačka, kosa i nokti šalju posebne vibracije iz tijela njenog vlasnika. Danas postoji posebna nauka koja se bavi time, a zove se RADIONICS, ova nauka se koristi u određivanju identiteta i u medicinske svrhe u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Americi. Dakle potvrđeno je, da svaki čovjek ima posebne vibracije i da su kod svakog čovjeka različite, kao otisci na jagodicama. Pa kad insan odvoji svoje nokte, kosu, dlake, on odvaja dio tih vibracija do kojih neko može doći, kao što je sihirbas. A ove vibracije se mogu uništiti zakopavanjem u zemlju.

Rekao je šejh Abdullah Sedhan, Allah ga sačuvao: “Svaka osoba ima posebne vibracije u svojoj pljuvački, znoju, dlakama, noktima..pa me je upitao šejh (misli na šejha ibn Baza, rhm): “Da li je to istina, da li je naučno dokazano?“ Pa sam mu rekao:“Da, dokazano naučno, ta se nauka zove Radionics i izučava se u Evropi, lično sam se uvjerio.“ Onda je šejh ibn Baz rekao: “Hvala Allahu koji je podario da nauka služi vjeri.“

Nemojte da se čudite što je vašoj majci napravljen sihr na kosu, pa i Poslaniku, savs, je napravljen sihr na dlake sa njegove mubarek kose, koje je uzeo prokleti židov sa njegovog češlja.

Drugio dio odgovora odnosi se na savjet vama a to je, bojim se da vi i vaša majka idete se liječiti kod pogrešne osobe, tj. Kod sihirbasa. Jer kako ste opisali, sve su prilike da se radi o njemu. Dakle, rekao vam je, da je neko tvojoj mami napravio sihre na kosu i to neko od bližnjih??? Od kud ovo zna ako ne od džinna koji mu služe. Dalje, rekao je da će vam otkriti ime te osobe za neko vrijeme, valjda dok mu džini jave i ostale pojedinosti, dok pravi liječnik to nikada ne bi uradio niti rekao. Moj vam je savjet, da se iskreno Allahu pokajate, da od te osobe ništa ne koristite kao lijek (zapise, hamajlije, vodu) te da nađete nekoga ko ispravno liječi Kur’anom.

Ebu Bilal

Kur’anKaoLijek

Related Articles

Back to top button