ZanimljivostiZdravlje

Kako nedostatak sna utječe na vašu kožu?

SVIĐALO VAM SE TO ILI NE, NEDOSTATAK SNA ITEKAKO UTJEČE NA LJEPOTU VAŠE KOŽE…

Znamo da bismo za beauty sleep trebali spavati osam sati, stoga odložite svoj iPad ili mobitel, i na vrijeme zatvorite oči kako biste ujutro bili raspoloženi i lijepi. Nedostatak sna, osim što šteti vašoj koži, povezan je i s ozbiljnim problemima, uključujući dijabetes, srčane bolesti, depresiju i pretilost. Možda vam već večeras dobro dođu, neki od savjeta koje donosimo u nastavku.

Vaša koža može biti pod stresom baš kao i vi

Ne bi vas to trebalo iznenaditi jer ako se jezikom hormona obratimo stresu onda bismo rekli – kortizol. Zato ga i zovu još „hormon razarač. Naučnici su dokazali da se razina kortizola prirodno smanjuje dok spavamo što je dobra stvar, jer niže razine kortizola dopuštaju našoj koži da se regenerira i zaštiti. Naravno, ako propustite spavanje, poremetit ćete si potreban ciklus. A trajno visoka razina kortizola osim što će vam iscrpiti tijelo, može pospješiti i nastanak akni.

Dovoljno sna učinit će vašu kožu mlađom

Višak kortizola uništava kolagen (protein koji pomaže vašoj koži da izgleda mlađe i svježije) i elastično tkivo. Šta to znači? Prerano starenje. Drugi problem je što, ako ne spavate, vaše tijelo ne proizvodi dovoljno ljudskog hormona rasta (što inače stimulira proizvodnju dobrih stanica) pa vaša koža neće biti podatna. To znači da se s lijepom kožom možete pozdraviti, ali i početi se navikavati na bore i ubrzani proces starenja kože što će vam vrlo brzo biti vidljivo. I svakako, uz dovoljno spavanja, bilo bi izvrsno kada biste imali neku odličnu noćnu kremu koja će vam, dok spavate, obnoviti kožu.

Kada ne spavate dovoljno slabi vam imunitet

Dok spavamo, naše stanice kože revidiraju proizvodnju zaštitnih antioksidansa sljedećeg dana. To je važno (naše tijelo proizvodi neke od njih, a mi ih unosimo kroz voće, povrće ili proizvode za njegu kože) jer između ostalog mogu smanjiti slobodne radikale koji će spriječiti oštećenje kože od UV zraka.

Vaša koža žudi za odmorom

Suha, crvena koža nikada nije privlačna. Budete li preskakali odmor takva bi vam koža mogla postati svakodnevica. Nedostatak sna može potaknuti upalu, ali i potpunu disfunkciju slojeva kože, što će kasnije dovesti do dehidracije.

Bez čvrstog noćnog odmora, nećete izgledati onako kako biste željeli

Osjetljiva, opuštena i suha koža, ono je što možete očekivati ako ne spavate dovoljno. Nedavna švedska studija pokazala je da su crvene, teške oči s tamnim krugovima (podočnjacima) produkt učestalih noći bez sna, ali i da su osobe koje ne spavaju dovoljno, u prosjeku mnogo depresivnije od onih koje imaju redoviti i kvalitetan odmor. Možete čak razmisliti o satenskom jastučiću, koji će vam biti ugodniji od pamučnog. I bez obzira koliko ste umorni, nikada, baš nikada, nemojte zaboraviti skinuti šminku i očistiti lice. (fashion. hr)

Related Articles

Back to top button