Vijesti

Karcinom debelog crijeva treći po učestalosti kod muškaraca i žena

Prevencija i liječenja karcinoma debelog crijeva bili su fokusu stručnog skupa kolorektalnih hirurga koji je održan u Sarajevu.
Predstavnici različitih medicinskih ustanova u BiH, hirurzi sa značajnim iskustvom, iznijeli su trenutne trendove i dostupne metode prevencije ovog oboljenja.

Istaknuto je da prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, procenat smrtnosti od karcionoma debelog crijeva iznosi 5,9 posto i nalazi se na trećem mjestu po učestalosti i kod muškaraca i kod žena.

Naglašeno je da je jedan od značajnih faktora koji doprinosi visokoj smrtnosti od te bolesti činjenica da je prvi stadij bolesti uglavnom bez simptoma, ili su oni nespecifični, pa oboljeli traže stručni savjet i pomoć tek kada je bolest uznapredovala. Tada liječenje postaje otežano i neizvjesno, što smanjuje šanse za izlječenje.

Zbog svega navedenog, neophodno je istaći značaj intenziviranja aktivnosti kojima se pažnja usmjerava ne samo na mogućnost, već i na neophodnost korištenja dostupnih mjera prevencije u okviru zdravstvenog sistema kao što je skrining program raka debelog crijeva.

Skrining omogućava ne samo otkrivanje raka debelog crijeva u ranoj fazi, već i otkrivanje početnih, prekanceroznih promjena, čijim se uklanjanjem sprječava nastanak raka. Ranim otkrivanjem raka debelog crijeva povećava se mogućnost izlječenja, poboljšava kvalitet života i produžava period preživljavanja uz istovremeno smanjenje troškova liječenja i njege oboljelih.

Stručnjaci su naglasili važnost multidisciplinarnog pristupa u rješavanju zdravstvenih poteškoća te je naglašena saradnja između ljekara porodične medicine, onkologa, patologa i javnozdravstvenih stručnjaka kako bi se osigurala sveobuhvatna skrb, tačna dijagnoza i učinkovito liječenje pacijenata,piše Fena

Na skupu su govorili šef Odjela opšte i abdominalne hirurgije ASA Bolnice prof.dr. Nedžad Kadrić, direktorica ASA Instituta doc.dr.sci. Daria Ler, dr.med. Mario Gučanin Gazibarić iz bolnice Dr. Fra Mato Nikolić, te doc.dr.sci. Anhel Koluh iz Kantonalne bolnice Zenica.

Simpozij kolorektalnih hirurga je treći skup stručnjaka iz različitih oblasti medicine koji su organizovali ASA Bolnica i ASA Institut s ciljem skretanja pažnje javnosti i stručnjaka na potrebu prevencije i ranog otkrivanja različitih oboljenja, saopćeno je iz ASA Bolnice.

Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button