Islamske teme

Ko odgoji sina, odgojio je pojedinca, a ko odgoji kćerku, odgojio je narod

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

– Ako želiš postići svoj cilj, moraš posjedovati tri stvari: strpljenje, novac i optimizam, a ako želiš biti vrijedan i ugledan među ljudima, moraš posjedovati tri osobine: postojanost, ljubaznost i dostojanstvenost.

– Mirna savjest je najbolji jastuk za odmor.

– Ko upadne u grijeh, on je čovjek, a ko ustrajava u grijehu, on je šejtan.

– Ko odgoji sina, odgojio je pojedinca, a ko odgoji kćerku, odgojio je narod.

– Ne možeš spriječiti da bezbrižne ptice lete iznad tvoje glave, ali možeš ih spriječiti da se gnijezde u tvojoj glavi.

– Riječ mudrosti od strane tvoga brata bolja je za tebe od novca koji ti daje, jer te novac čini obijesnim i odvodi te u zabludu, a riječ mudrosti te usmjerava pravim putem.

– Da bi bio vođa svoga naroda moraš posjedovati četvero: odgoj, znanje, čednost i povjerenje (emanet).

– Savjetujući svoga sina, pobožni čovjek mu je rekao: ”Sinko moj, ko se boji Allaha, On će ga zaštititi, ko se uzda u Allaha, On mu je dovoljan, ko bude zahvalan Allahu, On će mu povećati blagodati, ko drage volje Allahu ”zajam” dâ, On će ga obilato nagraditi.

Učini bogobojaznost sredstvom za čišćenje i oplemenjivanje srca i jačanje vida, jer uzaludno je djelo onome ko nema vjere i bogobojaznosti.”

– U najgorem stanju je onaj čovjek kod kojeg se pojačala požuda a umanjila snaga, kod kojeg se skratio život a suzili mu se vidici.

– Tri stvari ukazuju na pamet njihovih vlasnika: knjiga ukazuje na pamet njezinog autora, izaslanik ukazuje na pamet onoga koji ga je poslao, a poklon ukazuje na pamet onoga koji ga je dao.

– Ako sjediš sa učenjacima, onda šuti, jer šutnja u prisustvu učenjaka povećava znanje. Ako sjediš sa neznalicama, opet šuti, jer šutnja u prisustvu neznalica povećava mudrost.

– Ne dopusti da ti jezik slijedi pogled u praćenju i kritiziranju tuđih mahana, jer i oni imaju oči i jezike. Stoga, biraj riječi prije nego ih izgovoriš i daj izboru dovoljno vremena za sazrijevanje riječi, jer su riječi poput plodova, treba im vremena da sazriju.

– Ponizno i skrušeno obavljanje namaza pomaže smirivanju duše i uklanjanju napetosti iz više razloga, od kojih je najvažniji ljudski osjećaj prisutnosti i blizine Stvoritelja, i stoga su svi njegovi problemi beznačajni pred veličinom i svemoći Stvoritelja i Gospodara ovog ogromnog svemira.

Hasan el-Basri je govorio:

– Čovjek će neprestano biti plemenit i uvažavan među ljudima, dok ne poželi dunjalučke blagodati koje oni posjeduju, a kada to učini, oni će ga početi omalovažavati i prezirati njegov govor i savjete.

– O sine Ademov, primjer dunjaluka i Ahireta je kao primjer istoka i zapada, što se više približavaš jednom, više se udaljavaš od drugog.

– Pravi vaiz i savjetnik je onaj ko savjetuje svojim djelom, a ne riječima.

saff

Related Articles

Back to top button