Islamske teme

Koje se mudrosti kriju u redoslijedu slova u arapskom jeziku

“…zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno…” (En-Nahl)
Ponekad redoslijed slova u određenim arapskiim riječima upućuje na stvarni fizički element stvari na čije značenje te riječi upućuju.

Uzmimo za primjer sljedeće:

عَسَل- pčelinji med
لَسَع – ubosti, ujesti

Ove riječi su sastavljene od istih slova, ali obrnutim redoslijedom. Međutim, kako se to odražava na stvarno značenje riječi?
Riječ عَسَل upućuje na med, koji dolazi sa prednje strane pčele, odnosno iz njenih usta, dok riječ لَسَع označava glagol “ubosti”, a kao što je poznato, pčelinja žaoka se nalazi na njenom zadnjem dijelu tijela, što znači da pčela ujeda sa straga. Odnosno, pčela daje med sa svoje prednje strane, dok ujeda sa svoje stražnje strane, baš kao što je i glagol لَسَع (ubosti, ujesti) sastavljen obrnutim redoslijedom slova od riječi عَسَل (med).
Još jedna od zanimljivosti u pogledu anatomije tijela pčela, jeste to da one imaju elektrostatički nabijene dlačice, zato se pelud lakše hvata za njihove nožice. Ovom neobičnom odlikom produktivnost pčele je dovedena do maksimuma, jer je svaki milimetar njenog tijela sposoban da zadrži polen.

Također, 2006. godine je objavljen genetski zapis medonosne pčele apis mellifera. Pčela je tako treći kukac čiji je gen u cijelosti dešifriran, nakon mušice i komarca. Unutar DNK pčele znanstvenici su otkrili iznenađujuće sličnosti i veze pčela sa sisavcima i čovjekom. Otkriveno je da po pčelinjemu biološkom satu koji nose u sebi, pčele više sliče sisavcima nego muhama. Taj sat regulira brojne aktivnosti uključujući navigaciju, određivanje vremena kao i pčelinji plesni jezik koji se koristi za obavještavanje o izvorima nalazišta hrane.

Pored toga, pčela ima 16 parova hromosoma, što je jednako rednom broju sure Nahl (Pčele).

“…zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno…” (En-Nahl)

Piše: Baber Pervez
Za Akos.ba prevela: Zekijja Krvavac

Izvor:akos.ba

Related Articles

Back to top button