Zdravlje

Koliko vode u danu trebate popiti kako biste smršavili

Unos vode je jako važan za cjelokupnu dobrobit organizma, a može pozitivno djelovati i na mršavljenje. Ako aktivno pokušavate smršaviti, povećanje unosa vode može značajno utjecati na gubitak kilograma.

Nutricionistica i dijetetičarka Sushma Jaiswal kaže da u pijenju vode tokom dana treba uzeti u obzir faktore poput dobi, spola i težine, ali da je preporuka popiti četiri do osam čaša vode dnevno za zdravlje, prenosi Klix.

Kada je u pitanju mršavljenje, situacija je nešto drugačija. Nutricionistica je istaknula da su studije pokazale kako bi muškarci koji pokušavaju smršaviti trebali piti 10 do 13 čaša dnevno, a žene bi dnevno trebale ciljati na osam do devet čaša.

“Ako popijete jednu do dvije čaše vode prije obroka, to ima izvanredan učinak na mršavljenje jer tada obično jedete manje hrane. Ako pijete vodu prije jela, zbog manjeg osjećaja gladi konzumirat ćete i manje kalorija, što u konačnici pomaže u upravljanju težinom i gubitku kilograma s vremenom. Također, smanjivanjem apetita na ovaj način možete spriječiti prejedanje, što zauzvrat može doprinijeti mršavljenju”, navodi.

Ukoliko niste ljubitelji vode, nutricionistica preporučuje da dodate u vodu malo limunovog soka ili bobičastog voća za dodatni okus. Međutim, ona savjetuje da nikako ne kupujete vodu s okusom jer sadrže šećere.

Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button