Islamske teme

Lijek iz Kur’ana: Kako se osloboditi strahova i ružnih misli?

Strah je, u osnovi, šejtanovo navraćanje čovjeka na zle misli, nakon čega se njegovo srce stisne, što čovjek dobro osjeća, kao što, poslije, počinje osjećati jezu i u drugim dijelovima tijela.
Neko to osjeća u kosi, neko na koži glave, neko na dlanovima, neko na nogama, neko u stomaku. Uzrok osjećaja jeze dolazi zbog toga što se čovjek povede za šejtanovim nagovaranjima i spletkarenjima. Kada bi to čovjek shvatio, uvidio bi da nema razloga za strah. Na taj način bi se sačuvao straha, a i šejtana.

Uzvišeni Allah nam je dao lijek protiv straha. On kaže da šejtan plaši ljude, ali istinski musliman odbacuje šejtanove spletke i samo se Allaha boji.

Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže: “I onima kojima se, kad im je svijet govorio: ‘Okupljaju se ljudi protiv vas, pa ih se čuvajte !’ – vjerovanje njihovo povećalo! Takvi su govorili: ‘Dosta je nama Allah! Divan li je On zaštitnik!’ I oni se povratiše s blagodatima i obiljem od Allaha i ništa ih ne zadesi od zla! Pa Allahovo zadovoljstvo slijediše. A Allah je posjednik obilja golemoga! To vas je samo šejtan zastrašivao družinom svojom. Njih se ne bojte, Mene se bojte, ako ste vjernici” (Ali ‘Imran, 173 – 175).

Ovi kur’anski ajeti nam jasno govore o tome šta je zastrašivanje. Čovjek uvijek pomišlja: „Kakav je ovo zvuk, kakav je ono šum itd?!“ Tada pomišlja da bi to mogao biti šejtan, zmija ili nešto drugo što hodi zemlj om a može da naškodi. Kada bi čovjek tada sebi rekao da to nije ništa, pa i ako jeste, ja imam Allaha i On mi je dovoljan – kada bi to rekao sa čvrstom vjerom i ubjeđenjem, Allah bi ga, zasigurno, zaštitio i spasio od svakog zla.

Allah nam jasno kaže: “Njih se ne bojte, Mene se bojte, ako ste vjernici!” Zato, odbacite strah od sebe i ne slijedite šejtanova nagovaranja. Kada to primijetite, odmah, mirno i bez straha, učite: „Hasbunellahu ve nime-l-vekil.“ ‘Dosta je nama Allah! Divan li je On zaštitnik!’

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Izvor:akos.ba

Related Articles

Back to top button