Vijesti

MAJKA UHAPŠENE PALESTINSKE HEROINE AHED TAMIMI: MOJA KĆERKA JE VEOMA JAKA, ALLAH NJU ČUVA

Nariman Tamimi, majka Ahed Tamimi koja je poznata kao jedan od simbola palestinskog otpora, izjavila je da je kao i mnogi drugi Palestinci njena kćerka prije hapšenja dobila brojne prijetnje smrću na društvenim mrežama.
Izraelska vojska u ponedjeljak je uhapsila Ahed Tamimi u gradu Nabi Saleh na Zapadnoj obali, potvrdila je ranije njena majka.

Navela je da su izraelske snage pretresle kuću i zaplijenile mobilne telefone porodice. Još nije naveden razlog za pritvor palestinske djevojke.

IZRAELSKI VOJNICI UPALI U KUĆU

Nariman Tamimi je u razgovoru za Anadoliju ispričala šta se desilo kada su izraelski vojnici upali u njihovu kuću.
Kako je kazala, vojnici su upali u kuću provalivši vrata i počeli su da traže njenu kćerku Ahed, poznatu palestinsku heroinu.

Zaključali su mene i moju majku u jednu sobu. Moje zdravstveno stanje se naglo pogoršalo i nisam mogla disati. Otprilike sat vremena kasnije donijeli su mi tablete. Jedan vojnik je ušao u prostoriju i rekao nam: ‘Vi ste ubice, vi ste teroristi, vi nas ubijate’ – kazala je Nariman.
Dodala je da je vojnik istakao da su odveli Ahed i ranije supruga te da će doći da odvedu i njenu drugu djecu.

Pokazala je Ahedinu sobu u kojoj su izraelski vojnici napravili pravi nered i oštetili namještaj.

Nariman je istakla da su osim toga vojnici na njih vršili ogroman psihološki pritisak. Dodala je kako je čula kćerku kako se raspravlja sa vojnicima.

Čula sam Ahed kako viče na njih iz sobe u kojoj su me zaključali. Jako snažno su Ahedine ruke vezali lisicama. Pokušala sam da otvorim vrata, ali je vojnik na vratima sobe vikao i vrijeđao me. Zaprijetio je: ‘Sada vodimo tvoju kćer, doći će i na tebe red.’ Ostali su nakon toga u kući petnaestak minuta, a zatim otišli – ispričala je Nariman.
ZAŠTO JE AHED UHAPŠENA

Izraelski mediji tvrde da je Ahed na društvenim mrežama dijelila poruke koje sadrže nasilje, a koje su usmjerene protiv doseljenika koji žive u ilegalnim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Njena majka Nariman je kazala da Ahed nije uopšte dijelila takve sadržaje na društvenim mrežama.

Izraelu i izraelskim vojnicima nije potrebno nikakvo opravdanje ili pravna odluka da bi nekoga uhapsili ili pritvorili. Postoje na desetine naloga na društvenim mrežama s Ahedinim imenom i fotografijom. Nijedan od njih ne pripada Ahed, a ona nije dijelila takve objave – kazala je Nariman.

Smatra da izraelske vlasti Ahed i njenu porodicu vide kao prijetnju.

Oni stalno prate našu porodicu i uvijek smo bili na listi traženih osoba. Trenutno, ne samo Ahed, već stotine i hiljade drugih mladih Palestinaca na neki način žele pokazati probleme s kojima se suočavaju. Ovi mladi ljudi također primaju prijetnje i poruke smrću sa izraelskih naloga na društvenim mrežama – dodala je Nariman.
OSVETNIČKA KAMPANJA

Podsjetila je da je Izrael pokrenuo “osvetničku kampanju” nakon događaja od 7. oktobra.

Izrael nije mogao da preboli šok od 7. oktobra i počeo je sa osvetom i na Zapadnoj obali jer je bio pod uticajem tog događaja. Osjećam se shrvano više zbog naroda Gaze nego zbog kćerke i stalno plačem. Gaza i mi smo jedno – istakla je Nariman.
Navodi da je svakako zabrinuta za kćerku, ali kako je rekla, vjeruje da je ona psihički vrlo jaka.

Naravno da sam zabrinuta za kćerku jer sam majka, ali vjerujem u svoju kćer. Ona je veoma jaka djevojka. Allah nju čuva – kazala je Ahedina majka Nariman.
Izraelske snage su prije nekoliko dana uhapsile i Ahedinog oca tokom racije u gradu.

U ZATVORU PROVELA OSAM MJESECI

Izraelski vojnici priveli su Ahed Tamimi i 19. decembra 2017. godine prilikom upada u porodičnu kuću u Ramallahu. Njena majka Nariman je sljedećeg dana otišla do pritvora u Ramallahu da dobije informacije o kćeri, a zatim je i ona privedena. Osuđena je na osam mjeseci zatvora zbog “napada” na izraelskog vojnika. Ahed je oslobođena 29. jula 2018. godine nakon što je osam mjeseci provela u zatvoru.

Ahed je 2012. godine u Istanbulu uručena nagrada za hrabrost zbog suprotstavljanja izraelskim vojnicima koji su privodili njenog brata.

Njen slučaj je privukao veliku međunarodnu pažnju, a organizacija Amnesty International je Ahed Tamimi nazvala palestinskom Rosom Parks, afro-američkom aktivisticom za ljudska prava i krojačicom koju je američki Kongres proglasio “majkom modernog Pokreta za ljudska prava”.

(Anadolija)

Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button