Zanimljivosti

MARS IZ ATMOSFERE IZBACUJE PLAZMU: NAUČNICI NE ZNAJU KAKO

Izgleda da Mars, kao i Sunce, iz atmosfere izbacuje plazmu, što je pomalo neočekivano s obzirom na to da Crveni planet nema globalno magnetsko polje.

Naime, kada magnetska polja u ioniziranom plinu (plazmi) oko zvijezde iznenada promijene smjer ili se prepolove, dolazi do velikog izbijanja energije, odnosno koronarnog izbačaja mase.
Astronomi su uočili sličan fenomen u Marsovoj gornjoj atmosferi ispunjenoj plazmom, iako planet ima samo “džepove” magnetskog polja, a ne globalno magnetsko polje kao Sunce. No na Crvenom planetu do nedavno nisu zabilježeni masovni izbačaji, piše New Scientist.

Tri masovna izbačaja plazme

Fizičar Lou-Chuang Lee s Instituta znanosti o Zemlji u Tajvanu i njegovi kolege su prilikom analize podataka s NASA-inog satelita Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) uočili tri eksplozivna izbacivanja mase iz Marsove ionosfere koja su se dogodila 2014., 2016. i 2019. godine.

Ovaj fenomen nije lako zamijetiti na Marsu, za razliku od izbačaja mase sa Sunca, koji su dovoljno gusti da reflektiraju sunčevu svjetlost pa se mogu vidjeti sa Zemlje.
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button