Zdravlje

MEDICINA MUHAMMEDA, A.S.: Zašto je zdravo koristiti jabukovo sirće?

“Gospodaru moj, blagoslovi sirće, zaista je ono bilo začin vjerovjesnika prije mene.“ (Bilježi Ibn-Madže)

„Nije siromašna kuća u kojoj se nalazi sirće.“ (Bilježi Ahmed)

U sirću, posebno jabukovom sirću, nalaze se velike koristi. Ono smanjuje nivo masnoća u krvi. To se može postići ako se uzme kašika vode koja ostane (na dnu posude) nakon jedenja zelene salate uz jelo. Ta voda će rastvoriti masnoće, jer sirće sadrži acidne kiseline. Glavno jedinjenje u organizmu koje često dolazi u dodir sa proteinima, masnoćama i ugljenim hidratima se naziva acetoacetat i može se unijeti ako se sirće redovno uzima u prehrani, tj. u zelenoj salati ili ako uzmemo jednu kašiku sirćeta rastopljenu u čaši vode, posebno ako se radi o jabučnom octu, jer ono održava nivo masnoća u organizmu. Isto tako, ono smanjuje i rizik od arterioskleroze (začepljenja arterija) ili je čak potpuno spriječava, jer višak masnoća pretvara u acetoacetat koji učestvuje u procesu sagorijevanja hrane.

Pouzdano se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., jeo sirće sa uljem. U godini stradanja stoke, Omer, r.a., je jeo samo ulje i sirće, nije jeo meso sve dok svi siromašni muslimani ne bi jeli.

Jabukovo sirće je najbolje sirće, jer je ono najvećim dijelom sastavljeno od acidne kiseline, a sadrži i organske kiseline neophodne organizmu za sagorijevanje hrane, kao i brojne minerale koji su stalno neophodni organizmu.

U knjizi o narodnoj medicini, dr. Jarvis navodi da jabukovo sirće čisti crijeva od bakterija. Isto tako, ono otklanja upalu bubrežnih kanala. Spominje se i to da jabukovo sirće rastvara gnoj koji se nađe u mokraći. Također se spominje da se sirće koristi za liječenje gojaznosti tako što će se uzeti dvije kašike sirćeta uz odgovarajuću količinu vode dnevno.

Spominje se još i da se koristi za liječenje hronične glavobolje tako što se njime masira čelo, tj. uzme se komad platna, a zatim se napravi otopina tako što se pomiješa jedna trećina sirćeta i dvije trećine vode. Dr. Jarvis navodi da je on ovaj rastvor koristio za ispiranje grla i ždrijela.

Doziranje: Jedna kašika 6% jabukovog sirćeta koja se razblaži u velikoj čaši vode.

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Related Articles

Back to top button