Zdravlje

Namirnica o čijim se benefitima rijetko govori: Evo zašto su gljive veoma zdrave

Sjajno je da gljive bez problema mogu zamijeniti meso u velikom broju jela. Nutricionisti podsjećaju zbog čega bismo, osim što su ukusne, gljive trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Gljive su namirnica koja se prilično često koristi u kulinarstvu, ali se o njenim benefitima za ljudsko zdravlje rijetko govori. Zato nas nutricionisti podsjećaju zbog čega bismo, osim što su ukusne, gljive trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Borci protiv kancerogenih oboljenja. Istraživanja su pokazala da vrsta gljiva, po imenu chaga, suzbija rast tumorskih ćelija. Ova se gljiva godinama koristi u azijskoj i evropskoj tradicionalnoj medicini, a raste na kori drveća. Kineski naučnici su istražili utjecaj polisaharida iz ove biljke na ćelije tumora i zaključili da se pod njihovim utjecajem ćelije raka povlače.

Jačaju imunološki sistem. U ove svrhe najbolje je koristiti šitake gljive, a to su potvrdila istraživanja provedena na američkom fakultetu za nutricionizam. Iako rastu samo u Aziji, šitake spadaju među najpopularnije gljive u cijelom svijetu i bez problema ih možete pronaći i kod nas.

Štite moždane funkcije. Još jedan veoma popularan izbor kada je riječ o gljivama jeste i reishi, koju nazivaju i gljivom besmrtnosti. Poznata je po svojstvima koja štite mozak i cijeli nervni sistem.

Ukusne su i mogu se koristiti na razne načine. Sjajno je da gljive bez problema mogu zamijeniti meso u velikom broju jela. Upravo iz tog razloga jedna su od omiljenih namirnica vegana i vegetarijanaca. Mogu biti fenomenalan prilog, ali se mogu dodavati u supe, čorbe, gulaše ili soseve. Ako niste neki poznavalac gljiva, gledajte da uvijek kupujete one provjerene u prodavnicama i ne upuštate se u berbu.

(Faktor.ba)

Related Articles

Back to top button