Islamske teme

Nana urekla unuče

Danas su mi mladi roditelji doveli svoje dijete od oko osam godina; dijete, mašallah, lijepo i stasito, ali ne priča od svoje druge godine. Helem, majka od oca, djetetova nana je tražila od sina da pomogne svoju braću na Kosovu. Sin se usprotivio majci tvrdeći da on već godinama, non stop, pomaže braću i da su oni lezihljebovići koji nikako da prekinu pupčanu vrpcu između sebe i majke, nikad da odrastu i da zapnu svojim rukama već samo puno pričaju a ništa ne rade, da on i sam sada ima familiju, troje djece i hanumu te da ne može biti “dežurni magarac” svoje velike familije.

Majka se ljutnula i svoje unuče od dvije godine, dakle sinovo dijete koje se upravo u tom momentu između njih dvoje igralo, gurne u sinovo naručje rekavši: – Eto, ako moji sinovi (njegova braća) samo pričaju (mlate praznu slamu), da Bog da tvoj nikad ne pričao! Subhanallah, dragi brate i sestro koji čitate o ovom događaju, to dijete zaista od tog dana, evo već nekoliko godina više nikako nije progovorilo. Allahu ekber!

Učio sam ocu i majci rukju, pa ubrzo ocu išaretio da sjedne učeći dalje majci koja je imala vidne reakcije i na kraju se srušila. Otac, okupan suzama, je grlio svoga sina koji je, kako su kasnije rekli, bio neobično miran. Od ove scene su i meni, dok sam učio, udarile suze. Kasnije su mi jos rekli da su im iza ovog slučaja, nekako iza porođaja, na Ahiret preselili sinovi blizanci. Subhanallah! Koliko zla može nanijeti zla duša ili sihr i koliko bola mogu podnijeti srca roditelja!? Insan more izdurati što kamen ne mere! Nakon rukje sam ih posavjetovao da se vrate svome Gospodaru i potraže utočište u Njegovom “okrilju” tako što će redovno i istrajno činiti ibadet, obavljati namaz…

Dragi brate i sestro, čuvajmo svoj jezik i svoje srce od podlih želja, obuzdajmo svoju dušu i pokorimo se Gospodaru svih duša kako ne bismo nekom nanijeli zlo ili bol, namjerno ili da to nikako i ne znamo. Amin! I na kraju, uputimo dovu Onom Koji ih Čuje i odaziva im se, da izliječi ovog zlatnog dječaka i sve bolesne! Amin!

Hasbunallahu wa ni’mel wekīl, ni’mel mawlâ wa ni’men-nasîr!

Hfz. Fuad Abdullah Seferagić

Kako zaštiti djecu od uroka

PITANJE: Selam alejkum! Željela bih da mi kažete kako najbolje zaštititi dijete, bebu od uroka? Imam malu bebu i neke žene mi govore da pored bebe stavim neko gvožđe, kašiku, da bebu nikad ne ostavljam samu dok nešto radim po kući i da stavim bijeli luk ispod jastuka, da je to protiv more koja doji, i da stavim crveni konac na ruku ili oko vrata da se prouči 40 puta Jasin, a jedna žena mi je rekla da je i ona svojoj djeci učila protiv uroka. Pomislila sam da je učila neki ajet, suru, ali ona je to učila našim običnim riječima, i rekli su mi da stavim neku crveu mahramu po vrh bebine glave, i da što manje naroda gleda bebu. Ja vjerujem da je urok istina i čula sam dosta priča o tome, zanima me koja je najbolja zaštita, šta da učinim… Treba mi savjet!

ODGOVOR: Alejkumus-selam! Sve što su vam te žene savjetovale nema veze nikakve sa islamom prije svega, a posebno sa zaštitom protiv uroka. To su sve narodne gatke koje su se nekad pričale po sijelima, a pričali su ih sihrbazi, posebno kad je u pitanju crvena boja, bilo da je končić u pitanju ili krpa, jer je crvena boja zaštitni znak sihirbaza koji sarađuju sa džinnima.

Urok kao urok postoji i veoma često pogađa baš manju djecu, jer dosta ljudi, diveći se njihovoj ljepoti, ne kaže „mašallah!“, i onda se, Allahovom voljom, desi urok ako osoba ima urokljive oči. Čak i majka može da urekne svoje dijete. Dijete se jedino uz Allahovu pomoć može zaštititi dovama i kur’anskim surama. Poznata je dova koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učio svojim unucima Hasanu i Husejnu protiv uroka. Dakle, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije oko njih stavljao nikakve končiće, niti je na kakav konac učio sure, niti je stavljao crvene krpe, niti bijeli luk, nego je od Allaha kroz dovu tražio da ih zaštiti.

Stavio bi ih na svoja koljena i proučio: “Ui’zukuma bi kelimatillahi tamme, min kulli šejtanin ve hamme, ve min kulli aj’nin lamme“. Svoje dijete možete zaštititi na sljedeći način: Kad vam hoće doći gosti ili kad vi idete u goste, kod djetetove glave proučiti sure Felek, Nas i Ajetul-Kursijju te dovu koju sam već napisao, a koju je učio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Kad završite učenje, blago puhnite djetetu u lice. Tokom učenja neka vam u srcu bude nijjet da dijete zaštitite od uroka. Isto to možete raditi svakodnevno, a posebno pred spavanje.

Ebu Bilal

• “Bismillahillezi la jedurru me‘asmihi šej’un fil erdi ve la fis-semai ve huves- semi‘ul-‘alim” – U ime Allaha s čijim imenom ništa ne može naštetiti ni na Zemlji ni na nebu, i On sve čuje i zna.”

Za ovu dovu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je da se onome ko je prouči po tri puta uči ujutro i navečer neće dogoditi zlo i da će biti zaštićen od šejtanskog i džinskog utjecaja.

(Ebu Davud, et-Tirmizi i Ahmed. Ovaj je hadis pouzdanim ocijenio šejh el-Albani.)

• Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem: ”Ko prouči: Kul huvallahu ehad, i kul euzu bi rabbil felek, kada osvane i zamrkne, Allah će ga poštedeti onoga što ga brine i dovoljno mu je to kao zaštita od svakog zla.”

(Ebu Davud i et-Tirmizi. Ovaj je hadis pouzdanim ocijenio šejh el-Albani.)

num

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button