Islamske teme

Naša predramazanska dova

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Allahu dragi, učini da se u ovom mubarek mjesecu probudimo i oslobodimo nemara, da nam je uvijek na umu stajanje pred Tobom na Sudnjem danu, da Ti zahvaljujemo na blagodatima i da budemo strpljivi na iskušenjima!

Allahu dragi, učini nam odabrani mjesec ramazan sigurnošću i spasom i pomozi nam da ga provedemo u postu, namazu, zikru i učenju Kur’ana, u dijeljenju sadake, zekata te pomaganju potrebnima i upiši nam to u sevab i dobra djela na Sudnjem danu!

Allahu dragi, daj nam snage da prije nastupanja ramazana oprostimo onima koji su nam zulum učinili, koji nas ogovaraju i potvaraju, daj nam snage da se međusobno izmirimo i da oprostimo svim muslimanima i muslimankama, ujedini naša srca u bratskoj ljubavi i učvrsti ih na putu islama!

Allahu dragi, spusti Svoju milost i blagoslov mjeseca ramazana na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, pomozi nam da je sačuvamo, da budemo garant mira, sigurnosti i prosperiteta svih njenih građana, učini da svjetlo islama obasjava svaki njen kutak i da se na svakom pedlju zemlje Bosne veliča i slavi Tvoje Uzvišeno ime, i sačuvaj nas i našu domovinu od dušmana i dušmanskog zla i spletkarenja!

Allahu dragi, molimo Te da u ovom mubarek mjesecu otkloniš tugu, nedaće i patnje od naše braće i sestara u Palestini, Siriji, Iraku, Mijanmaru, Afganistanu, Burmi, Kašmiru i na svakom mjestu gdje se sistematski ruše prava muslimana i vrši diskriminacija nad njima!

Allahu dragi, olakšaj i ublaži vrućinu i dnevnu žegu postačima rudarima, poljoprivrednicima i težacima, zanatlijama i trgovcima i svima onima koji kao postači rade teške poslove kako bi obezbijedili halal nafaku svojoj porodici i kako bi časno i dostojanstveno živjeli! Smiluj im se i podari im berićet u nafaki i životu, sačuvaj i njih i nas od belaja i nesreća!

Allahu dragi, osvijetli i odagnaj od nas tminu noći svjetlom Tvoje upute, podari nam istinsku radost i sreću na oba svijeta i opskrbi nas dobrom sa svih strana! Povećaj naš iman i naše vjerovanje, omogući nam tevbu prije smrti, podari nam oprost grijeha poslije smrti i sigurnost od kazne na Sudnjem danu!

Allahu dragi, opskrbi nas sa dvije velike blagodati: zdravljem i vjerom, ukrasi naš život sa dva ukrasa: samilosnim srcem i mudrim razumom, i ne uskrati nam dva užitka: užitak munadžata i razgovora sa Tobom u toku namaza i gledanje u Tvoje lice na Sudnjem danu, podari nam jezike kojima nikada neće dodijati da Te veličaju i hvale i učini da nam srca nastani smirenost i spokoj koji nikada neće proći!

Allahu dragi, molimo Te da nam u ovom mubarek mjesecu pobrišeš i oprostiš sve grijehe, da nam pokriješ sramote, da nam srca učiniš nježnim i blagim, da nam podariš svako dobro dunjaluka i Ahireta!

Allahu dragi, primi dove postačâ koje Ti pred iftar skrušeno upućuju i učini da se ispune sve njihove želje i nade u kojima je dobro za njih na dunjaluku i Ahiretu!

Allahu dragi, učini da se Kur’an i post zauzimaju za nas na Sudnjem danu i primi njihovo zauzimanje!

Allahu dragi, mi smo Ti činili sedždu, a nismo Te vidjeli, upućivali smo Ti dove, a nismo Te vidjeli, u Tebe smo se pouzdavali, a nismo Te vidjeli, pa učini naš susret s Tobom prijatnim i sretnim, onda kada Te budemo vidjeli.

Allahu dragi, omogući nam da ovaj mubarek ramazan, zajedno sa našim porodicama i ostalim muslimanima, ispostimo u zdravlju i rahatluku i da Bajram dočekamo čisti od grijeha kao na dan kada smo rođeni i da nas berićet ramazana prati cijeli život! Amin!
Izvor:saff.ba

Related Articles

Back to top button