Islamske temeŽena i Islam

Naučnici o prehrani trudnica: Zbog čokolade bebe su veselije

Djeca majki koje su tokom trudnoće jele čokoladu više su se smijala i bila aktivnija. Čak i bebe mama pod stresom pokazale su manje straha od nepoznatih situacija.

Istraživanje koje je proveo tim naučnika iz Finske pratio je nivo stresa kod trudnica i njihovu upotrebu čokolade. Pogodite šta su otkrili? Šest mjeseci nakon poroda majke su pratile ponašanje beba, njihov smijeh i strahove.

Djeca majki, koje su tokom trudnoće jele čokoladu, više su se smijala, bila veselija i aktivnija. Čak i bebe majki koje su bile pod stresom, ali su jele čokoladu, pokazale su manje straha od nepoznatih situacija, za razliku od onih čije su mame čokoladu izbjegavale.

Ovo je sjajno otkriće za sve buduće mame koje ne mogu bez čokolade.

Najpopularnija poslastica na svijetu podiže nivo endorfina, sadrži triptofan koji gradi serotonin i moždanu hemikaliju feniletilamin za koju se zna da podstiče osjećanja privlačnosti, uzbuđenja i ljubavi.

Naučnici su nedavno otkrili i da čokolada utječe na anandamid, hemikaliju koja na mozak djeluje poput THC-a, aktivnog sastojka marihuane. Pošto čokolada sadrži ovu hemikaliju može predstavljati prirodni stimulans.

(Faktor.ba)

Related Articles

Back to top button