Vijesti

Nedim sladić najavio pakao: Temperature idu i do 40 stepeni!

Bh. meteorolog Nedim Sladić objavio je novu prognozu vremena za Bosnu i Hercegovinu.

Istakao je da se preko naše zemlje premješta dolina sa vlažnim zrakom koja donosi padavine, nerijetko i jače usljed dostupne toplotne energije.

“Od sutra (op.a. danas) vrijeme se djelomično i privremeno stabilizuje jačanjem utjecaja grebena s jugozapada. No, ukoliko obratite pažnju na isprekidanu liniju iscrtanu na 16°E, grubo predstavljajući sjevernu i zapadnu granicu Bosne i Hercegovine, blizu smo poremećaja koji se zadržava nad zapadom i jugozapadom Europe.

Ovo nam otkrivaju i pritisnute bijele linije uz isprekidanu, otkrivajući nam grubi položaj mlazne struje koji govori da vrijeme neće biti potpuno stabilno, iako će većinom preovladavati sunčano vrijeme uz dnevni razvoj naoblake.

Blizina poremećaja glavninom sjevernije i zapadnije od naših krajeva govori da povremenim pristizanjem vlage, najprije u ponedjeljak lokalnim razvojem oblačnosti bit će prolaznih lokalnih pljuskova praćeni grmljavinom, uglavnom u višim predjelima centralne, sjeveroistočne, istočne i sjeverozapadne Bosne.
Po odmicanju manje količine vlažnog zraka dalje na sjeveroistok, nad područjem Španije odsjeca se dio energije od postojećeg sistema koji oformljuje novi i ostaje zarobljen, zahvaljujući jačanju Azorske anticiklone prema obalama Irske i Ujedinjenom Kraljevstvu koja ga okružuje poput zida.

Iza naše iscrtane isprekidane linije, prosječne vrijednosti geopotencijalne vrijednosti sredinom iduće sedmice rastu iznad 584 dam, što je povezano sa jačanjem vrele zračne mase sa prostora sjeverne Afrike u sklopu termobaričkog grebena.

Parcijalna gustoća/debljina zraka (partial air thickness) u prvih 5 km visine koja prelazi brojku od 584 dam povezana je sa subtropskom, tj. afričkom zračnom masom.

Zahvaljujući tome, oko 20.06.2024. uz pretežno sunčano vrijeme očekujemo izuzetno visoke temperature zraka koje će u većem dijelu zemlje preći 35, a lokalno na sjeveru i jugu Bosne i Hercegovine dosegnuti vrijednost od 40 °C.

Iza 22.06. prema trenutnom operativnom prognoznom materijalu očekuje se premještanje poremećaja, izglednije preko V-b putanje (via centralna Europa i dalje na sjeveroistok), te bi rubno zakačila i našu zemlju uz curenje svježijeg zraka. Međutim, ECMWF clusteri i dalje imaju inerciju zadržavanja sistema sjevernije od nas pa ćemo ovaj period ispratiti na vrhuncu samih junskih vrućina. No, kako se trenutno čini, nekih većih širokorasprostranjenih padavina ni tada ne bi bilo”, objavio je Sladić.

Izvor:.cazin.net

Related Articles

Back to top button