Zdravlje

Nemojte ove namirnice držati u frižideru: Samo im štetite

Nekako se logičnim čini da se povrće stavlja u frižider kako bi ostalo svježe, ali čini se kako nekim namirnicama time, samo štetimo
Većina nas namirnice poput avokada, paradajz, bijelog luka i narezanog hljeba drži u frižideru. Nekako se logičnim čini da se povrće stavlja u frižider kako bi ostalo svježe, ali čini se kako nekim namirnicama time, samo štetimo.

Mnogi ljudi nesvjesno stavljaju sve iz trgovine u frižider, ne znajući da to može pokvariti okus mnogih namirnica.

Izbacivanjem ovih namirnica iz frižidera ne samo da ćete osloboditi prostor, već ćete i poboljšati okus i kvalitetu namirnica koje bi trebale biti na sobnoj temperaturi.

Evo popisa onoga što ne biste trebali čuvati u frižideru:

Med: Hladnoća uzrokuje kristalizaciju meda, dok će na sobnoj temperaturi trajati mnogo dulje nego što mislite.

Krompir: Niske temperature pretvaraju škrob u krompiru u šećer, što mu daje presladak okus i zrnatu teksturu. Držite ih u papirnatoj vrećici na hladnom i tamnom mjestu.

Luk: Cijelom luku je potrebna cirkulacija zraka da ostane svjež, stoga ga držite u papirnatoj vrećici s rupama u ostavi, ali dalje od krompira jer njihovi plinovi i vlaga mogu pokvariti luk.
Paradajz je bolje držati vani

Peciva: Čuvanje peciva u frižideru može ih učiniti ustajalima. Kolače i kolačiće držite u posudi na sobnoj temperaturi kako bi ostali svježi.

Paradajz: Hladan zrak u frižideru može učiniti paradajz kašastim i smanjiti njihov okus. Držite ih van frižidera za najbolji okus i teksturu.

Narezani hljeb: Frižider može zaštititi kruh od plijesni, ali ga također isušuje. Dodatni kruh pohranite u zamrzivač, a štrucu koju brzo trošite držite na pultu.

Jabuke: Hladnoća može uzrokovati gubitak hrskavosti i okusa jabuka. Držite ih na sobnoj temperaturi za najbolji okus.

Bijeli luk: Bijeli luk ima najbolji okus kada se čuva na sobnoj temperaturi.

Avokado: Ako avokado nije zreo, frižider mu neće pomoći. Držite ga na sobnoj temperaturi dok ne postane zreo, a tada ga možete pohraniti u frižider (ili zamrzivač) da duže traje,
Izvor:hayat,ba

Related Articles

Back to top button