Zanimljivosti

Operite kosu ovim čajem i učinite je bujnom i zdravom

Jedinjenja koja se nalaze u čaju mogu uravnotežiti pH nivoe kože glave
Čaj od nane svi pijemo kad se razbolimo ili smo prehlađeni, ali da li ste znali da možete da ga iskoristite i za zdravlje vaše kose? Nana je još od davnina poznata kao veoma koristan lijek za cjelokupno zdravlje, a naše bake su je nekada koristile za ispiranje kose. Postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo barem nekoliko puta mjesečno kosu da isperete čajem od nane.

Smanjuje perut
Čaj ima snažno antiinflamatorno dejstvo, djeluje tako što umiruje kožu glave i sprečava njenu iritaciju i upalu. Prema naučnicima, ovo je korisno ne samo za prevenciju peruti, već i za ublažavanje simptoma psorijaze. Također, antiseptički sastojci u čaju uklanjaju mrve ćelije kože i nečistoće koje mogu da blokiraju folikuje dlake, sprečavajući njihovo začepljenje i omogućavajući vlasima da ponovo rastu.
Sprečava da se kosa masti
Jedinjenja koja se nalaze u čaju mogu uravnotežiti pH nivoe kože glave, normalizujući proizvodnju ulja. Ovo je korisno za ljude sa masnom kosom, kao i za one sa nešto suhljom: za prvu kategoriju, čaj djeluje kao andstringent, reguliše proizvodnju učja i sprečava nakupljanje viška sebuma na koži glave, dok za drugu kategoriju ljudi, čaj djeluje tako što hrani i hidrira kosu, neutralizira suhoću i sprečava nastanak peruti.

Kosi pruža svježinu i lijep miris
Bez obzira da li volite ukus nane, morate da priznate da ona veoma lijepo miriše. Ako ispirate kosu čajem od nane, ona će mirisati na svježinu i čistoću.

Kako da koristite čaj od nane za ispiranje kose?Operite kosu ovim čajem i učinite je bujnom i zdravom
Jedinjenja koja se nalaze u čaju mogu uravnotežiti pH nivoe kože glave
Kako da koristite čaj od nane za ispiranje kose?
Koristite 2 do 4 kesice čaja od nane, ili 2 kašike sušenih listova nane. Prokuhajte dvije šolje vode, pa prelijte nanu. Ostavite da odstoji oko pola sata kako bi dobila na jačini. Operite kosu šamponom, isperite šampon, pa nanesite čaj od nane na kosu. Možete je polivati ili sipati čaj u bočicu sa raspršivačem i prskati. Utrljajte prstima čaj u kosu ne morate je nakon ovoga ispirati. Prosušite je nježno peškirom, pa fenom.
Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button