Islamske teme

Osam stvari koje morate naučiti svoje sinove

Naša djeca su doslovno naša investicija na ovom svijetu za budući, kao što je to kazao Poslanik, s.a.v.s.: Kada čovjek umre, prestaju mu teći sevapi za djela izuzev u tri slučaja: trajne sadake, korisnog znanja ili dobrog djeteta koje mu uči dovu! (Muslim)
Svijet se sad mijenja. Zbog globalizacije, naša djeca su sada izložena svim vrstama ideja i vrijednosti, od kojih mnoge nisu u skladu sa našim islamskim senzibilitetom i koje ih desenzibiliraju u sve raširenije poroke društva. U ovim vremenima iskušenja i fitni, potrebno je da našim sinovima ulijemo sposobnost razmišljanja i da ih naučimo da donose ispravne odluke. Potrebno je da odgajamo vođe, a ne ovce koje će slijediti krdo najnovijih trendovma.
Ovdje je osam stvari koje roditelji muslimani moraju naučiti svoje sinove kako bi im pomogli da oponašaju savršeni model našeg voljenog Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.

1. Ti si pastir svoga stada

Poslanik Muhammed, s.a.v.s., je kazao: Svi ste vi pastiri, i svaki pastir bit će odgovoran za svoje stado. (Ebu Davud)
Ove riječi našeg Poslanika, s.a.v.s., trebaju biti urezane u pamćenju naših sinova, naročito u ovim vremenima kada su muškarci sve odsutniji od svojih porodica, i kada je na Zapadu degenerisana institucija porodice. Naučite svoje sinove da se pastir brine za svoje stado i da ga štiti ne samo od gladi i žeđi već i od vukova koji su oko njega. Naši sinovi trebaju biti zaštitnici i spasitelji svojih porodica i društva. Objasnite svojim sinoviima da čak iako se druže s prijateljima, iako su uključeni u davetske aktivnosti u širenju islama, iako provode vrijeme na poslu to ih ne oslobađa odgovornosti da na prvom mjestu vode računa o svojim porodicama.

2. Ne dozvolite drugima da otupe vaš osjećaj časti
U ime feminizma, jednakosti polova i banera ‘samo jedanput se živi’ muškarcima je oduzeta njihova najvažnija vrijednost- njihov osjećaj časti. Iz straha da ne budu obilježeni kao ljubomorni, netolerantni i nazadni, muškarci su izgubili urođeni osjećaj časti zaštite svojih žena, djece, porodice i njihovih prava. To ne znači da ćemo odgajati naše sinove da budu ljubomorni, pretjerano zaštitnički nastrojeni, netolerantna braća i muževi, ali nam je potrebno da budu muškarci koji će biti netolerantni prema praksama koje udaljavaju njihove porodice od Allahove vjere a ipak strpljvi i mudri u odgoju svojih najmilijh. Baš kao što učite svoje kćerke, naučite svoje sinove važnosti hidžaba i kako on oslobađa muslimanku ugnjetavanja i eksploatisanja a ne obrnuto. Naučite svoje sinove da budu glas i snaga koja pomaže muslimankama da hodaju sa svojim hidžabima i đilbabima bez straha da će biti proganjane.

3. Skromnost nije samo za žene
Ne dopustite da vaši sinovi odrastu s pomisli da samo žene moraju biti skromne. Naučite ih da je skromnost i za muškarce kao i za žene pola vjere, jer se odnosi na sve muslimane. Pomozite im da shvate da izgledati dobro i biti u trendu je dobro sve dok ih ne vodi do osjećaja superiornosti, oponašanja nevjernika ili pretjerivanja. Ulite u njih osjećaj prema jednostavnosti, da je brada sunnet Poslanika, s.a.v.s., i nešto što je on preporučio, kao i ljubav prema čistoći i urednosti.

4. Blagost i dobrota donose muslimanu više koristi od autoriteta i grubosti
Učite svoje sinove da što više poštovanja iskazuju, to će biti poštovaniji. Naučite ih da budu dobri slušatelji, jer dobar vođa je onaj koji prihvata dobre savjete i mišljenja drugih kao što smo to vidjeli na primjeru Poslanika, s.a.v.s. Naučite ih da slušaju sa namjerom da razumiju, a ne s namjerom da odgovore ili da se svađaju. I na kraju, ali ne i najmanje važno, naučite ih još u ranom dobu da budu brižni i ljubazni prema svojoj majci i sestrama, kako bi bili nježni, brižni muževi i očevi kada odrastu.

5. Pravi muškarac pomaže u kući
Naučite svoje sinove još u ranom djetinjstvu da pomažu u kući i učestvuju u kućnim poslovima baš kao i njihove sestre, kako bi odrasli i postali muškarci kao Poslanik, s.a.v.s., koji je krpio svoju obuću, prao svoju odjeću i pomagao u kućnim poslovima. Poslanik, s.a.v.s., je savršen uzor i naši sinovi se moraju podučavati njegovoj siri detaljno kako bi ga oponašali u svakom obliku, očekujući nagradu od Allaha za slijeđenje njegovog sunneta.

6. Manje halala je bolje od puno harama
Naučite svoje sinove da ne mjere svoj uspjeh po mjerilima ovoga svijeta. Ulite u njih shvatanje da je bolje manje zarađivati halal sredstvima nego zarađivati više na haram ili nepošten način. Naučite ih da ukoliko im zarađivanje na halal način pruža manje na ovom svijetu, nagrada na Ahiretu će biti izvan njihovih navećih maštarija.

7. Birajte svoje prijatelje kao što birate parfem- najbolji i najmirisniji
Iako moramo dopustiti da naša djeca nauče sami kako da ostvaruju svoje odnose i funkcije u društvu, odgovornost roditelja muslimana jeste da svojoj djeci pruže smjernice koje će im pomoći da izaberu prave prijatelje.

Poslanik Muhammed je kazao: Čovjek je na vjeri svoga prijatelja, stoga dobro pazite koga uzimate za svoje prijatelje. (et-Tirmizi) Naučite svoju djecu da se sprijatelje sa onima ih koji ih podsjećaju na Allaha i koji ih neće odvesti na put stvari koje su protiv sunneta Poslanika, s.a.v.s. Objasnite im analogiju – Dobar i loš drug su poput prodavača mirisa i kovača: prodavač mirisa će ti ili pokloniti miris ili ćeš ga kupiti od njega ili ćeš barem osjetiti i mirisati lijep miris, dok će ti kovač spaliti odjeću ili ćeš osjećati i mirisati neugodan miris. (Muslim)

8. Budi superheroj
U današnjim vremenima, kada su djeca opsjednuta superjunacima iz stripova, zagolicajte maštu svojih sinova pričama o Halid ibn Velidu koji je bio spretniji od najboljih Džedaja vitezova, upoznate ih s moćima koje su podarene Sulejmanu, a.s., koji su nadmašile sve moći koje imaju zajedno superheroji stripova, ispričajte im priče o snazi vjere Omera, r.a., koja se ne može uporediti ni sa bilo kojim likom iz mašte. Naučite svoje dječake da se ugledaju na Allahove poslanike, poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegove ashabe i ispravne prethodnike -prave superheroje, pričajući im priče o njima i stvarajući u njima želju da ih oponašaju i slijede.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Ruhejfa Adil

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button