Zdravlje

OVIH 10 NAMIRNICA ONKOLOZI IZBEGAVAJU!

Istraživanjem Američke agencije za hranu i lekove utvrđena je povezanost između konzumiranja određene hrane i razvoja raka. Neke su namirnice toliko rizičite da su čak i zabranjene od strane same agencije.

Bilo da se radi o konzervansima iz hrane, načinu uzgoja ili načinu pripremanja, neke namirnice označene su kao posebno rizične kategorije koje posledično vode do razvitka rak,prenosi Espreso.

1. Obrađeno meso

Bilo da se radi o konzervansima iz hrane, načinu uzgoja ili načinu pripremanja, neke namirnice označene su kao posebno rizične kategorije koje posledično vode do razvitka rak,prenosi Espreso.

1. Obrađeno meso

Svetska zdravstvena organizacija je na popis namirnica koje su kancerogene navela kobasice, slaninu, hot-dog, šunku. Konzumiranjem navedenih namirnica povećava se rizik od razvitka raka debelog creva. U dopisu organizacije stoji kako samo 50 grama obrađenog mesa povećava šanse za razvitak raka do 18 posto. Glavni uzročnici raka u mesu načini su na koje je meso obrađeno.

2. Losos

Losos je namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama te je pogodan za kontrolu upala, a koristi se i za kontrolisanje kilaže. U odnosu na losos ulovljenog u divljini, losos iz uzgoja sadrži 16 puta više polikloriranih bifenila, grupu sintetskih umetnih hemikalija. Stoga onkolog, dr Steven G. Eisenberg, za konzumiranjea radije predlaže losos ulovljenog u divljini.

3. Meso s roštilja

Pripremom mesa na izuzetno visokim temperaturama nastaju amini koji su po svom sastavu kancerogeni, a oblik gvožđa kojeg meso sadrži u kombinaciji s ugljem stvaraju kancerogene uzročnike navodi dr. Ioana Bonta.

4. Velike količine alkohola

Nacionalni institut za rak utvrdio je vezu između konzumacije alkohola i nastanka nekoliko vrsta raka. Tako navode kako alkohol uzrokuje karcinom vrata, rak jednjaka, rak jetre, rak dojke i rak debelog creva.

5. Masti

Ulja procesom hidrogenizacije postaju čvrste masti koje se u namirnicama dalje pojavljuju kao trans masti. Nalaze se u margarinu, krekerima, pahuljicama, slatkišima, kolačićima, čipsu. Kao i u sosevima za salatu, prženoj hrani i drugima. Američka agencija za hranu i lekove u potpunosti je zabranila ulja koja su delomično hidrogenizovana, a koja su glavni distributor trans masti u namirnicama. Iako je kao prvotni rok za prestanak proizvodnje hrane bez trans masti agencija postavila 2018. godinu ubrzo ga je proširila. Tako se sada, u razdoblju od 2019. do 2021. godine, od proizvođača očekuje distribucija hrane bez trans masti.

6. Peciva

Istraživanje sa Univerziteta Teksas potvrdilo je da konzumiranje hrane s visokim glikogenom, u koja spadaju peciva, beli hleb, kukuruzne pahuljice i pirinač, povećaju rizik od karcinoma pluća. Iste namirnice dovode do ubrzanog rasta šećera u krvi.

7. Konzervisana hrana

Bisfenol je hemijski spoj kojim su premazane konzerve u koje se sprema hrana, a kancerogen je i za životinje, navodi dr Anton Bilchik. Bisfenol je uzrok raka prostate i raka dojke.

8. Ukiseljena hrana

Hrana koja je prošla proces kiseljenja sadrži nekoliko kancerogenih konzervansa i nitrata, a sama konzumacija ovakve hrane u velikim količinama povećava rizik od nastanka raka jednjaka i raka želuca. Kod žena pak može dovesti do raka štitnjače i raka jajnika.

9. Jako slana hrana

Ona može dovesti do razvitka kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, prekomjerne telesne težine. Sve su to i mogući uzročnici raznih oblika raka. Ipak, konzumacija jako slane hrane najčešće se povezuje s razvitkom raka želuca, nosa, grla i gušterače. Najrizičnija grupa ljudi su oni s preko 50 godina kao i oni kojima je dijagnostifikovan dijabetes, navodi dr Victoria Manax.

10. Ubačeni ukusi

Sedam sintetički nastalih ukusa povučeno je od strane Američke agencije za hranu i lekove jer su istraživanja potvrdila kako uzrokuju razvitak karcinoma. Istraživanja su provedena nad laboratorijskim životinjama kod kojih se kasnije razvio rak.

Izvor:haber.ba

Related Articles

Back to top button