Vijesti

OVO JE USAGLAŠEN KONAČNI TEKST REZOLUCIJE O SREBRENICI: OBJAVIO GA JE ZLATKO LAGUMDŽIJA

Predstavnik Bosne i Hercegovine u UN-u objavio je kako je danas usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici s uvrštenim prvim amandmanom Crne Gore i još jednim dodatkom, koji su sada sastavni dio rezolucije.

-Ovim putem i časne ljude, kao i dušmane, obavještavam: Danas je usaglašen konačni tekst rezolucije o kojem će se Generalna skupština UN izjasniti 23.5.2024. Do tada ćemo biti najbolja verzija nas samih. Učinit ćemo sve što možemo – kao i prethodnu godinu”, kazao je Lagumdžija.

Na platformi X objavio je tekst rezolucije te objasnio kako su definisani crnogorski amandmani. Kazao je kako su došli do još kvalitetnijeg, “upeglanog” teksta rezolucije.

-Da ne bude nesporazuma – ovo je konacnu tekst Rezolucije o “Medjunarodnom danu refleksije i komemoracije 1995 genocida u Srebrenici”, koji ce se naći pred Generalnom skupštinom UN 23.5.2024. Učinili smo sve što smo znali i mogli. Nećemo stati. Hvala svima koji su bili sa nama!

-Prvi amandman izbija argumente lažnim patriotima, koji promoviraju nepostojeću krivicu ‘genocidnih naroda’”, rekao je on.

Tekst glasi: Ponavljamo da se krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini”.

-Drugi ukazuje na jačanje jedinstva u različitostima, koje nije samo moto EU nego i priroda naše zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama”, kazao je Lagumdžija.

Tekst drugog amandmana glasi: “Ponavljamo čvrstu posvećenost da održavamo i jačamo jedinstvo u različitostima u Bosni i Hercegovini”.

Prokomentarisao je i navode o tome da se sjednica uporno odgađa zbog nemogućnosti usvajanja rezolucije.

-Šutili smo negatorima genocida dok su slavili i ‘zakazivali’ pa ‘otkazivali’ nepostojeća zasjedanja Generalne Skupštine UN-a, kao i dok su se ‘obračunavali’ s rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995 prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen”, kazao je.

Usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a očekuje se 23. maja, a sudeći prema izjava različitih političara, očekuje se da bude usvojena.
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button