Vijesti

OVO SU MI POSLJEDNJI IZBORI: ERDOGAN NAJAVIO POVLAČENJE IZ POLITIKE NAKON 22 GODINE

Uoči veoma važnih lokalnih izbora, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je svoje povlačenje sa političke scene.

Radim svom snagom, jer ovo je za mene finale. Po zakonu, ovi izbori će mi biti posljednji – rekao je Erdogan na jednom skupu u Istanbulu.
Ta rečenica turskog predsjednika izazvala je buru na Zapadu. Agencije su prenijele: “Erdogan razmišlja o odlasku”. Ili: “Erdogan najavljuje povlačenje”. U Turskoj je to, međutim, dočekano s podsmijehom. “Opet odustaje”, napisali su mnogi na društvenim mrežama podsjećajući tako na to koliko je puta Erdogan do sada već najavljivao svoj odlazak.

Prema riječima dr Hakija Taša, politolikologa sa Njemačkog instituta za globalne studije (GIGA), ljudi su s pravom skeptični, jer su već više puta čuli slične Erdoganove najave.

Govorio je o svojim zadnjim izborima 2009. godine. Onda je 2012. rekao da će se zadnji put kandidovati za čelo stranke. A 2023. je obećao da će zadnji put tražiti podršku birača i onda predati štafetu mlađoj generaciji – podsjeća Taš.
Pri tom je Erdogan nakon svakih izbora nastavljao da sprovodi svoj program i ujedno proširivao svoja ovlaštenja. Danas je moćniji nego ikad. On je prvi šef države koji je ujedno i na čelu vlade. Uz to je i predsjednik svoje stranke.

Zbog toga Taš smatra da je Erdoganova izjava više taktički potez. On koristi emocije sopstvenih birača i još jednom od njih traži povjerenje kako bi ih mobilisao, kaže stručnjak njemačkog instituta.
Izvor:hayat.ba

Related Articles

Back to top button