Zdravlje

Ozbiljno zdravstveno stanje: Četiri simptoma dijabetesa koje mnogi zanemaruju

Dijabetes je poznat kao ozbiljno zdravstveno stanje, koje se javlja kada imate previsok nivo šećera u krvi. Budući da se uzroci za dijabetes tip 1 ne mogu odrediti, poznato je da dijabetes tip 2 uzrokuje nezdrav način života što uključuje nepravilnu ishranu i manjak fizičke aktivnosti.
No, iako je riječ o ozbiljnom i doživotnim stanju, mnogi zanemaruju neke od osnovnih simptoma i mogu godinama živjeti bez adekvatnog liječenja. U vezi s tim, ljekar opće prakse u The Independent Pharmacy Donald Grant otkrio je koja su to četiri simptoma, koji se često zanemaruju.

Učestalo mokrenje

Učestali odlazak u toalet kako bi mokrili poznato je kao stanje koje se naziva poliurija. To je jedan od najčešćih znakova dijabetesa. Ljekar Grant navodi da se ovo stanje može dogoditi kada se tijelo pokušava riješiti viška glukoze putem mokrenja. Moguće je čak i da ćete buditi tokom noći kako bi izvršili nuždu.

“Međutim, to se može dogoditi i zbog određenih lijekova, trudnoće ili visokog unosa kofeina, stoga je najbolje potražiti savjet stručnjaka umjesto da sami dijagnosticirate stanje”, navodi on.

Zamagljen vid

Promjene kao što su zamagljen ili iskrivljen vid mogu također biti znak dijabetesa. Grant navodi da dijebetes često utječe na kvalitet vida, što dovodi do komplikacija poput dijabetičke retinopatije, gdje visoki nivou šećera u krvi oštećuju krvne žile mrežnice.

Izvor:klix.ba

Related Articles

Back to top button