Poučne priče

Pet kur’anskih priča koje su odlične za djecu

Priče iz Kur’ana su odlične jer, za razliku od većine dječijih priča, one nisu izmišljene, a u isto vrijeme pričamo svojoj djeci priče iz Kur’ana što im daje motivaciju da budu bolji muslimani.

U nastavku se nalazi mojih pet omiljenih kur’anskih priča koje su odlične za djecu.

1. Priča o Jusufu, a.s.

Zbog mnogobrojnih poruka koje u sebi nosi, ovo je odlična priča za djecu bilo kojeg uzrasta. Djeca, kao i odrasli, obično vole drame, a u priči o Jusufu, a.s. ih ima na pretek, od ljubomore njegove braće, zavjere protiv njega i bacanja u bunar, što čini ovu priču punom zapleta i odličnom prilikom za učenje o strpljenju i oprostu.

pročitajte je OVDJE

2. Priča o Sulejmanu, a.s.

Poznato je da je poslanik Sulejman, a.s., bio jedan od najmoćnijih kraljeva i poslanika ikada. Osim što je imao ogromno kraljevstvo, krasila ga je još jedna nevjerovatna i jedinstvena osobina: imao je kontrolu nad džinnima i razumio je jezik životinja. Priča o mravima koja se spominje u Kur’anu je odlična za malu djecu.

pročitajte je OVDJE

3. Kazivanje o Junusu, a.s.

Ovo je još jedna fascinantna priča u kojoj će djeca mnogo uživati i naučiti lekciju o priznavanju grešaka i povratku Allahu.

priču pročitajte OVDJE

4. Priča o poslaniku Ibrahimu, a.s.

Otkako sam prvi put čula za priču poslanika Ibrahima, zaljubila sam se u njegovu ličnost i kvalitete. Nepokolebljiva hrabrost poslanika Ibrahima protiv vlastitog oca i ostalih ljudi je dokaz potpunog povjerenja u Allaha, što čini njegovu priču jedinstvenom. Ovo je još jedna divna priča koja uči djecu da se oslanjaju samo na Allaha i da se bore za ono što je ispravno bez obzira na to ko je na suprotnoj strani, što čini ovu priču posebno značajnom za stariju djecu.

priču pročitajte OVDJE

5. Kazivanje o Uzeiru, a.s.

Ovo je još jedna zanimljiva priča koja se nalazi u suri El-Bekare. Možda ćete morati posebno potražiti ovu priču, ali svaki minut istraživanja se isplati. Ova priča je posebna jer govori o Allahovoj moći, a možete je pronaći u Tefsiru od Ibn Kesira. Mislim da je ova priča odlična za djecu koja imaju sedam ili više godina.

priču pročitajte OVDJE

Autorica: Ummu Ibrahim
Za Akos.ba preveo: Nedim Botić

Related Articles

Back to top button