Islamske teme

Pet šejtanskih zamki kojih se bračni parovi trebaju čuvati

Evo pet najčešćih zamki kroz koje šejtan pokušava da napadne i na kraju slomi muslimanske domove, piše portal iiph.com.

Biti rigidan u vjerskim pitanjima

Ovu zamku šejtan dobro koristi za muslimanske parove koji su svjesni svog svakodnevnog slijeđenja vjere u svom životu i to pokušavaju povećati iz dana u dan. Ako su oba supružnika dobro upućena u vjeru, a imaju drugačija mišljenja prema mnogim pitanjima, šejtan im postavlja zamku da budu kruti prema svojim i tuđim mišljenjima – do te mjere da smatraju da njihove supruge (ili muževi) nisu na pravom putu i da ih treba ispraviti. S vremena na vrijeme, te razlike mogu čak dovesti i do razvoda.

Šta učiniti: Uvijek imajte na umu da razlike u mišljenjima ne bi trebalo da budu osnova za bilo kakve podjele,niti u muslimanskom ummetu, a sigurno ne ni između supružnika. Pratite svoju školu mišljenja, ali ako vaš supružnik ne čini isto, nemojte donositi nikakve presude.

Beskompromisan stav o sitnim pitanjima

Jedna od šejtanskih zamki je i to da nas čini tako beskompromisnim prema sitnim problemima tako da naša ozbiljna pitanja nikada ne budu riješena na odgovarajući način, a to u konačnici utječe na naš bračni život.

Šta učiniti: Pitanja koja se mogu svrstati u ona “sitna” ili “ozbiljna” uvijek variraju od para do para. U idealnom slučaju, u ranim danima braka, najbolje bi bilo napraviti popis stvari koje vam smetaju. Zatim bi trebali istaći stvari zbog kojih se možda osjećate nesigurno, kao na primjer to da muž ima naviku da isključi mobitel kada je na radnom mjestu, te ga žena ne može dobiti, čak i u slučaju nužde. U ovom primjeru, ovo nije jedan od sitnih problema i trebate ga riješiti prije nego postane uzrok vaših čestih svađa.

Omalovažavanje ‘sitnih’ stvari i manjih poklona

Koliko puta ste videli nešto u radnji za šta se pomislili da bi bilo super za vašeg muža, ali sljedeći trenutak biste odmah pomislili: “Oh, zaboravi! Nije bitno!” Kada ste zadnji put donijeli kući neko cvijeće za vašu ženu da joj uljepša taj dan? Šejtan će uvijek učiniti da omalovaži ove naizgled sitnice, ali to su ustvari značajani trenuci koji povećavaju kvalitetu vašeg bračnog života.
Šta učiniti : Pokloni ne moraju biti skupi. Bitna je pažnja.

Dopuštanje drugima da se miješaju u vaš bračni život

“Treba mi oduška!”

Često upadamo u ovu šejtanovu zamku u ime oduška, te na kraju dijelimo težinu i probleme našeg bračnog života sa članovima šire porodice ili prijateljima. Uglavnom tražimo suosjećanje ili rješenje, ali zaboravimo da druga osoba koja nije u istoj situaciji i nije čula obje strane priče možda neće biti u mogućnosti da nam da pravo rješenje (i da ne razmišljamo o tome šta će se dogoditi ako osoba kojoj govorimo ne radi u našem najboljem interesu).

Šta učiniti: Ako se suočavate sa ozbiljnim problemima u braku, razgovarajte sa muslimanskim bračnim savjetnikom. Ako su problemi sitni i osećate se da jednostavno trebate neka rješenja i empatiju, idite na profesionalno savjetovanje. Ako to nije opcija, onda potraže osobu u vašoj porodici ili krugu prijatelja koja je vjernik i koja se boji Allaha Dž.š. (samo jednu osobu) i upitajte je za savjet. Morate biti sigurni da ta osoba neće dalje širiti vaše probleme sa drugim ljudima.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button