Pitanja i odgovori

Pitanje o nestajanju islama pred Sudnji dan

Pitanje: Prije nekoliko dana sam pročitala na Jutjubu (YouTube) jedan komentar od nemuslimana (mislim da je pravoslavac), koji govori da su Bošnjaci izmišljena nacija i da su nekada prije islama bili kršćani bugarskog i sprskog porijekla i da je njihov “bošnjački” identitet nastao tek 1995. Ja znam da to sve nije istina.

Kako bih mogla na ljepši ili naučni način odgorit ili vratit komentar?

Drugo pitanje je vezano za istu osobu, koje me je jako potreslo i nisam htjela da ga odgovorim dok nekoga sa mnogo boljim znanjem ne upitam. A to je da taj isti nemusliman govori da je u Muslimovoj zbirci hadisa „SAHIH“ br. 271 procitao da je “islam počeo kao nešto neobično, i tako će neko vrijeme opstati i tako će izumrijeti i vratiti se u rupu iz koje je izašao”.

Molim vas pomozite mi objasniti ili odgovoriti na ovo pitanje, koje me jako muči i ne mogu da zamislim da dopustim da tako neko piše bez znanja i ako ta osoba tvrdi da “zna Kur’an napamet”?

Molim vas odgovorite mi što prije i neka vas Allah subhanehu we teala nagradi.

Odgovor: We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu.

Što se tiče prvog pitanja najbolje je da se za njega obratiš osobama koje su stručnije od nas iz ove oblasti, onima koji se bave historijom. Mi ti možemo pomoći sa drugim dijelom pitanja.

Što se tiče hadisa kojeg bilježi imam Muslim, hadis nije u verziji koju je spomenuo predavač već on glasi: “Islam je počeo kao garib i biće ponovo garib i povući će se između dva mesdžida kao što se zmija povlači u rupu.”

Islam je počeo kao garib tj. sa pojedincima i sa malo pomagača. I bit će ponovo garib – tj. vratiće se na prvobitnu situaciju i stanje. Međutim, valja naglasiti da će to vraćanje i opadanje biti nakon što se islam proširi i zavlada svijetom a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je obavijestio da neće nastupiti Sudnji dan sve dok islam ne uđe u svaku kuću, što se još uvijek nije ostvarilo ali će se bez sumnje ostvariti. Šta više nastupit će vrijeme kada na Zemlji neće ostati ni jedna duša u kojoj ima i trunke imana i kada će Kaba biti srušena ali sve to pred sam Kijametski dan.

To je Allahova odredba i Allahov sud jer:

كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ وَيَبْقَى وَجْهُ رَبِّكَ ذُو الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ

“Sve što je na dunjaluku nestaje, a ostaje plemenito Lice tvoga Gospodara.”

I u tome nije nikakva manjkavost ili nedostatak islama već odredba Gospodara svih svjetova.

Odgovorio: Šerijatski odbor portala Put vjernika

Related Articles

Back to top button