Zdravlje

Po ko zna koji put nauka potvrđuje poslanikovu praksu: Posjedovanje mačke dokazano je dobro za vaše zdravlje

“Ona nije nečista, zaista je ona od onih koji su stalno među vama”. (Ebu Davud, Nesai, Ibn Madže i Ibn Huzejme, a vjerodostojnim ga ocjenjuju Tirmizi, Ibn Huzejme i ostali)

Novo istraživanje naučnika potvrdilo ovaj hadis

JEDAN od poznatijih stereotipa je onaj da su žene koje posjeduju mačke usidjelice, no kad ovo čujete, možda i vi odlučite nabaviti jednu.

Naime, manje je vjerojatno da će ljudi koji posjeduju mačku doživjeti srčani ili moždani udar, kao i neke druge fatalne bolesti.

Studija objavljena u časopisu Journal of Vascular and Interventional Neurology je pokazala da posjedovanje mačke može imati mnoge zdravstvene prednosti, uključujući i smanjeni rizik od smrti.

“Prisutnost kućnih ljubimaca povezuje se sa smanjenjem stresa i krvnog tlaka, a samim time i manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti”, navodi studija.

Znanstvenici smatraju da bi posjedovanje mačaka kao kućnih ljubimaca moglo postati nova strategija za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod visoko rizičnih pojedinaca.

Uz to, smatra se da su djeca koja su od rane dobi okružena kućnim ljubimcima manje sklona alergijama, što je još jedan razlog više da promislite o kupnji mačke.

Index.hr

Related Articles

Back to top button