Islamske teme

PODSJETNICI ZA SVEKRA MUSLIMANA: Vaša snaha ima obaveze samo prema svome mužu

Čak iako brak nije konzumiran ili se završi razvodom, vi ostajete njen mahrem za cijeli život. Kolika je čast darovana muškarcu kada mu je data na povjerenje i brigu zenica tuđih očiju!

Muslimani moraju biti spremni da se suoče sa promijenjenim okolnostima u njihovim životima i to na najbolji mogući način. Musliman svekar se ne treba razlikovati. On je glava svoje porodice i mora se postarati da porodična dinamika dolaskom novog člana porodice prođe glatko i lahko. On se treba pobrinuti da bude podrška svakom članu porodice i da bude kao osoba kojoj se svi mogu obratiti u slučaju bilo kakvog sukoba.
Ovdje su podsjetnici za muslimana svekra:

1. Dočekajte svoju snahu kao dio porodice

Prihvatite svoju snahu kao dio svoje vlastite porodice. Islam je svekru dao status muškog rođaka/ mahrema, osobu sa kojom se žena može osamiti, sa kojom može putovati i pred kojom može obući nešto ‘udobnije’. Ukoliko vam je Allah podario status osobe od povjerenja, upotpunite ovo povjerenje pružajući joj dobrodošlicu u svoju porodicu i ukazujući joj, također, povjerenje.

2. Predajte baklju ‘kawwama’ vašem sinu

Muškarci su kawwam- zaštitnici i oni koji izdržavaju žene, zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. (En-Nisa, 34)
Vi ste bili kawwam dugi niz godina svojoj porodici. Sada kada se vaš sin ženi, vrijeme je da mu predate odgovornost za njegovu porodicu i dopustite mu da sam donosi odluke. Vaš savjet bit će dragocjen mladom paru, ali morate pokušati da ne pređete granicu miješanja u njihov život.

3. Vaša snaha ima obaveze prema svome mužu

Vaša snaga ima samo obaveze prema vašem sinu. Ona mora brinuti o njegovim potrebama, i sve što ona uradi za vašu porodicu je čin dobročinstva (ihsan). Nemojte tražiti od nje ništa više od onoga što je njena dužnost u islamu i pohvalite je kada uradi više nego što je to njena dužnost. Poštujte je i pohvalite je na najbolji mogući način da bi se vaša srca približila, a vremenom ona će uzvratiti.

4. Nemojte porediti mladu domaćicu sa svojom ženom

Vaša žena je tokom godina naučila kako efikasno da održava vaš dom i da ispunjava vaše potrebe bez da joj to tražite. Uputite svoju porodicu da vašoj snahi dadne vremena i priliku da se dokaže.

5. Pomozite joj da upotpuni svoj hidžab

Ako živite u zajednici, pomozite svojoj snahi da upotpuni svoj hidžab olakšavajući joj stvari i mijenjajući bilo koje porodično pravilo, ukoliko je potrebno. Ukoliko vaši drugi sinovi žive s vama, reorganizirajte svoj životni prostor tako da se može slobodnije kretati.

Ukoliko jedete za istim stolom, napravite neke dodatke tako da vaša snaha može objedovati a da joj ne bude neugodno. Vi ste počašćeni time što vam je dat status oca u smislu njenog pokrivanja pred vama. Olakšajte joj koliko god možete.

6. Ona je majka vaših budućih generacija

Svaki čovjek dovi za svoje buduće generacije, jer to će biti trajna sadaka nakon njegove smrti. Vaša snaha je majka vaših budućih generacija. Pomozite joj i uputite je nježno kada vidite da griješi. Savjetujte joj da se obrazuje i recite svome sinu da joj pomogne da nauči svoju vjeru tako da vaši unuci budu svjetla tačka vaše porodice.

7. Vi nemate pravo da zahtijevate razvod

Prema hadisu koji prenosi Buhari, poslanik Ibrahim, a.s., je posjetio svoga sina Ismaila, a.s., kad on nije bio kod kuće. Razgovarao je sa svojom snahom, koja nije bila svjesna njegove veze sa njenim mužem, i koja se žalila na njihov težak život. Ibrahim, a.s., joj je rekao da prenese selame svome mužu kada sa vrati kući i da mu kaže da promijeni svoj kućni prag. Ismail je shvatio preporuku svoga oca i razveo svoju ženu. Kasnije, kada je Ibrahim, a.s., upriličio drugu posjetu Ismailu i upoznao novu ženu, ona se zahvalila Allahu na Njegovim blagodatima i kazala da žive u izobilju. Ibrahim je proučio Allahu dovu za njih i rekao joj da prenese selame mužu u njegovo ime i da mu kaže da učvrsti kućni prag.
Ovaj hadis se obično navodi da se dokaže da otac može tražiti od svog sina da razvede ženu. Međutim, to nije slučaj. Djeci je zaista naređeno da budu poslušni svojim roditeljima, ali nema pokornosti ukoliko je naredba protiv Allahovih zabrana. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: Nema pokornosti u grijehu, pokornost je samo u dobru.

Poslanik, s.a.v.s., nam je rekao da budemo dobri prema našim ženama: Najbolji među vama su oni koji su najbolji prema ženama, a ja sam najbolji prema svojim ženama!

Iz toga slijedi da onaj koji razvede ženu bez valjanog razloga, on će biti kriv zbog nepravde koju joj je učinio, što je sasvim suprotno dobroti. Stoga, ako otac traži da njegov sin razvede svoju ženu i razvod uključuje nepravdu, onda očev zahtjev uključuje neposluh Allahu.

Razbijanje porodice nije jednostavna stvar. Znajte da je vaš sin odgovoran za svoje postupke, čak i ako nisu sa vašom naredbom.Ne stavljajte svoga sina u tešku situaciju. Ukoliko ste zabrinuti iz opravdanih razloga, sjedite, razgovarajte sa svojim sinom, uputite ga na pravi način, bez uključivanja ličnih osjećanja. Ukoliko vaš sin želi da zadrži svoju ženu, prihvatite njegovu odluku i pomozite mu da na najlakši način ispuni prava koja imate kod njega kao i njegova žena.

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Related Articles

Back to top button