Islamske teme

Podsjetnik za polovinu ramazana

Kratki podsjetnik da provjerite sebe da li ste na dobrom putu ka uspješnom ramazanu

• Preispitajte svoj nijet. Zašto postite? Da li postite zbog Allahovog zadovoljstva i slijeđenja Sunneta Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem? To bi trebao biti vaš glavni razlog i motivacija.

• Kontrolišite unos hrane i pića u vaš organizam. Po pitanju hrane morate biti veoma disciplinovani. Previše hrane će vam otežati ibadete poput teravije i noćnog namaza, činit će vas pospanim, i otežavaće vam osnove razumnog razlučivanja. Ne pretjerujte ni u čemu a posebno u hrani! Ako ste se ovog ramazana prejedali, prestanite! Imate još vremena do kraja ramazna da se popravite, ako Bog da.

• Pratite svoje ibadete, napravite plan da uspijete proučiti hatmu do kraja ramazana ukoliko ste popustili i kasnite s učenjem. Ne ostavljajte sve za kraj ili zadnjih 10 dana ramazana. Možda ih neki od nas neće niti doživjeti! Ono što možeš učiniti danas, ne ostavljaj za sutra. Skupljaj svoja dobra djela i ne zaboravi ona se u ramazanu mnogostruko uduplavaju!

• Ovo je mjesec Kur’ana, nemojte da vam prođe ramazan a da niste proučili barem jednu hatmu Kur’ana i da niste pročitali prijevod ili Tefsir Kur’ana, zbog svog vlastitog shvatanja, razmišljanja i primjenjivanja. Koliko god da pročitate, imati će te sevap, ako Bog da!

• Izbjegavajte distraktcije-smetnje; udaljite se od TV-a, računara, mobitela, Facebook-a, Twittera, You Tube-a. Za te stvari imate preostalih 11 mjeseci u godini. Nemojte bacati ovu zlatnu priliku da postignete Allahov oprost za vaše grijehe! Ovo je mjesec čišćenja stoga ne prepuštajte svom nefsu kontrolu nad svojim životima. Ne budite naivni.

• Neka vam ramazan bude odskočna daska za ostatak godine. Usvojite nove navike, odviknite se od starih i loših navika. Promijenite kod sebe stvari koje ne volite ili koje nastojite da eliminišete. Trudite se i dovite mnogo Allahu da vas pomogne u tome, jer Allah voli kada od njega molite za pomoć na putu popravljanja na bolje radi Njegovog zadovoljstva.

• Izbjegavajte loš govor, psovanje, ogovaranje itd. Izbjegavajte ljude i mjesta gdje vas ovako nešto čeka. Nemojte bespotrebno ćaskati i tratiti dragocjeno vrijeme koje možete provesti u zikru i ibadetu. Čuvajte svoj jezik i svoja djela, posebno u ovom mjesecu.

• Udjeljujte što više sadake. Ovo je mjesec kada se i te kako isplati biti darežljiv. Ovo je investicija čija isplata i profit će se očitati na onom svijetu. Ne budite škrti prema sebi, jer sve što udjelite drugima će te naći na svojoj vagi na onom svijetu. Ovo je jedinstvena prilika!

• Uživajte u Allahovoj milost i blagodatima. Nasmiješite se, to je od Sunneta, uživajte sa svojim porodicama, rodbinom, prijateljima, džematlijama, iskoriste i tu blagodat stjecanja dobrih djela. Budite od koristi svojoj porodici i ostalim muslimanima.

• Iskoristite blagodat dove! Blagodat noćnog namaza, sedžde, prediftarskog vremena…sjetite se u dovih svih napaćenih i unesrećenih, bolesnih, gladnih i žednih, siročadi i onih koji su potlačeni. Ne budite škrti u svojim dovama za Ummet i za ostale muslimane, jer ne zaboravite da se dova za odsutnog ne odbija, a na svaku vašu dovu za drugog, meleki aminaju i dove za tebe.

Autor: Abu Ibrahim Husnayn
www.ruqya-qa.co.uk/
Prijevod i prilagodba: Selma K.
Izvor:n-um.com

Related Articles

Back to top button